Forum > i30 PD
Uszkodzenia silnika przez katalizator?
BazyliP:
I jak ? Komuś już zatarł się silnik przez katalizator? Mam autko z 2022 roku z silnikiem 1.5 dpi, chciałem nim jeszcze z rok, dwa pojeździć, ale może sprzedać póki jest na gwarancji.
Tylko co kupić jak wszystko teraz takie beznadziejne, chyba chińczyka 😀
robaszek127:
A czy 1.5Dpi ma EGR bo o to tu chodzi? Z silników w Hyundaiu w nowych jeszcze niedawno jeszcze były w sprzedaży Elantry z 1.6Mpi. Stary silnik ale wiadomo nie ma startu do tych nowych z turbinami ale za to trwały był.
Z silnikami teraz w nowych to raczej dramat się robi. Wszędzie wciskają litrówki albo nawet we fiacie słynne wadliwe 1.2Piuretech. Fajnie silniki już odeszły z produkcji bo normy co2 i kary za ich przekroczenie zabiły europejską motoryzację.
A chińczyki np. taka Omoda wygląda jak Hyundai ix35 a kosztuje mniej. Czy warto kupić teraz chinola to ciężki temat.
prezestomek:
Małem 'przeboje' z katalizatorem. Na szczęście auto serwisowane w ASO w wymaganych okresach. Rzekomo wymienili 2. Odsyłam do mojego wątku:
http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,15923.15.html
BazyliP:
Usterka katalizatora nie oznacza jeszcze zniszczonego silnika. Sprawdzałeś czy są jakieś uszkodzenia gładzi cylindrów?
Nawigacja