Forum > i30 PD

Uszkodzenia silnika przez katalizator?

<< < (5/5)

robaszek127:
Najprostsza zasada czy silnik nie jest wadliwy to cena zakupu używanego. Jeśli ofert jest dużo a ceny niskie to są trwałe. Tak samo skrzynie biegów jak się nie psują to kosztują mało a taka wadliwa M32 już będzie kosztować więcej.
Hyundai czy Kia za bardzo nie przyznają sie w Europie do problemów z katalizatorami. Ale już nawet u nas wgrywali podobno nowe programy do silnika obniżające temperaturę spalin. Tak czy siak mając silnik1.6GDI lepiej sprawdzić dla pewności czy katalizator się nie łuszczy.

rafisz:
poprawiam się, tam wyżej pisałem o 5%... nieeee, tu na forum nawet 1% ogółu właścicieli się nie udziela

FTW:

--- Cytat: robaszek127 w 05 Październik 2025, 21:57:12 ---Najprostsza zasada czy silnik nie jest wadliwy to cena zakupu używanego. Jeśli ofert jest dużo a ceny niskie to są trwałe. Tak samo skrzynie biegów jak się nie psują to kosztują mało a taka wadliwa M32 już będzie kosztować więcej.
Hyundai czy Kia za bardzo nie przyznają sie w Europie do problemów z katalizatorami. Ale już nawet u nas wgrywali podobno nowe programy do silnika obniżające temperaturę spalin. Tak czy siak mając silnik1.6GDI lepiej sprawdzić dla pewności czy katalizator się nie łuszczy.

--- Koniec cytatu ---
Pełna zgoda. Do Civic VIII, którego miałem przed i30 silniki stoją po 800-1200 zł, to się po prostu nie psuje.

Przeglądając ogłoszenia nie widziałem ani jednego i30 z uszkodzonym silnikiem, na grupach na FB też nic nie ma, absolutnie nic. Nawet jeśli byłoby to robione w ramach gwarancji, to coś by musiało być.

Dla przykładu Civic X z silnikiem 1.0 ma problem z paskiem rozrządu o i tym jest sporo tematów, były również linki do ogłoszeń w DE, gdzie auta stały na sprzedaż uszkodzone z tym silnikiem.

robaszek127:
Bo masz z GDi nawet zmowę milczenia KIa czy Hyundia. Do tego temat raczej mało znany a jak ktoś ma ten silnik i zaczyna brać olej to albo mechanik robi wymianę silnika czy remont albo sprzedaje się auto a potem nowy kupiec żali się, że mi olej bierze silnik. Mało kto sprzedaje auto z uszkodzonym silnikiem bo zazwyczaj idzie to tanio a handlarz kupi i podpisuje sprzedając drożej. Szczególnie, że te GDi można teraz kupić niedrogo nowe sprowadzone z Chin silniki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej