Forum > i30 GD

Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI

<< < (47/63) > >>

robaszek127:
Ludzie w Piuretechach robią pewnie to w każdym bo tam resztki paska zatykały smoka i aż sitko wyrywało. Są w sklepach odpowiednie kleje do misek.  Jednak dziwi mnie ta sadza. U mnie rozbierałem to z ciekawości dpfa sprawdziłem to wyglądał tak i nie było tak sadzy przed ani za nim.

MichalAndrzej:
Sadza u mnie w kolektorze i obudowie oraz pewnie w środku kata może być w ogóle niezwiązana z problemem katalizatora.
Od 2-3 miesięcy mam wrażenie, że mam większe spalanie. Głównie jazda miejska, więc różnicę 9 a 10 litrów/100 km trudno wychwycić.
W trasie pali tak jak zawsze.
Mam dużo krótkich przejazdów ze startem z zimnego silnika i sam tryb jazdy może powodować takie zjawisko.
Jak coś ustalę, to się podzielę.

tomkar:
MichalAndrzej, jak sprawuje Ci się metalowy wkład katalizatora po regeneracji, silnik pracuje prawidłowo, nie zgłasza błędów?

Przymierzam się do zakupu Tucsona w 1.6 GDI + LPG, byłem na diagnostyce katalizatora i silnika i o ile katalizator jeszcze raczej jest cały to i tak będę chciał go wymienić dla świętego spokoju na wkład metalowy.

Przy sprawdzaniu cylindrów silnika, w jednym są takie jakby zacieki oleju. Mechanik stwierdził, że to nie są zatarcia z katalizatora tylko może puszczać olej na uszczelniaczu zaworowym, do tego gniazdo świecy tego cylindra jest trochę w oleju. Kompresja prawidłowa, oleju bierze niewiele.

Wrzucam poniżej zdjęcia z kamerki cylindra i katalizatora, sondy lambda i świec, jakość bardzo słaba ale innych nie mam. Kolor sondy podobno świadczy o ubogiej mieszance gazowej, zostanie to sprawdzone przez gazownika.

Proszę o opinię, czy te czarne smugi cylindra mogą być już jednak wytarciami czy niekoniecznie, może też już ktoś to przerabiał.

robaszek127:
Co do tych śladów zobacz sobie ostatni filmik na youtube i tam podobnie było wytarte honowanie cylindra na lustro. Może to  co widać na zdjęciach nie są wytacia czy rysy ale jeśli jednak tak to kiepski zakup na kilkalat.  Nie wiem ale silnik GDi plus gaz to dla mnie od razu alarm się zaświeca. To nie jest silnik do gazu. Sonda białą jak śnieg a  świece końce jakby palił olej bo są czarne a powinny być ciemne.

traker:
Czy w Hyundai Tucson rok produkcji 2025 silnik diesla 1.6 CRDi 136 KM taki sam jest problem z katalizatorem , pytam dla kolegi bo jest na. kupnie, ktoś coś ?  :o
188000 zł w. promocji wersja executive  to dużo kasy ...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej