Forum > i30 GD

Wadliwy katalizator efek końcowy zatarty silnik GDI

<< < (48/63) > >>

robaszek127:
To nie chodzi to rok 2015 bo wtedy cena nie taka straszna jak za taki rocznik ? A jeśli diesel to jest problem z dpf a to będzie kosztowana zabawa w hyundaiu. Jedyny sens to wycięcie i wprogramowanie.

MichalAndrzej:

--- Cytat: tomkar w 05 Grudzień 2025, 10:54:56 ---MichalAndrzej, jak sprawuje Ci się metalowy wkład katalizatora po regeneracji, silnik pracuje prawidłowo, nie zgłasza błędów?

--- Koniec cytatu ---
Odpowiadając wprost, silnik organoleptycznie pracuje prawidłowo, nie zgłasza błędów.
Odnośnie tych czarnych smug w cylindrach to się nie wypowiem, bo jestem hobbystą teoretykiem. Rozbierałem doraźnie tylko zewnętrzne elementy silnika diesla.
Zdjęcie powierzchni katalizator dość słabej jakości, powierzchnia wygląda na równą ale w środkowej części krawędzie otworów wydają się bardziej ostre czyli nadtopione.
Odnośnie samej instalacji gazowej w GDI to w bliskiej rodzinie osoba jeździ Hyundai Veloster 1.6 GDI w gazie. Najechane 200 tys. km i nadal jeździ bez problemu.

MichalAndrzej:
tomkar, dla lepszego odniesienia wrzucam jeszcze fotkę mojego starego wkładu. Na pierwszym planie uszkodzona część kata a dalej bez uszkodzeń.
To zdjęcie zrobione kamerką inspekcyjną za 100 zł podłaczaną do smartfona.
Światło i optyka kamerki wyolbrzymiają wadę. Dobrze to widać, jak taką kamerkę przystawi się do powierzchni minimalnie pofalowanej podłogowej płytki gresowej.

MichalAndrzej:

--- Cytat: traker w 05 Grudzień 2025, 15:55:39 ---Czy w Hyundai Tucson rok produkcji 2025 silnik diesla 1.6 CRDi 136 KM taki sam jest problem z katalizatorem , pytam dla kolegi bo jest na. kupnie, ktoś coś ?
--- Koniec cytatu ---
CRDi nie ma zmiennych faz rozrządu i tego tzw. wewnętrznego egr na zmiennych fazach, posiada też turbo, które jest pomiędzy głowicą (wylotem spalin z cylindra przez zawory) a kolektorem wydechowym i dalej katalizatorem. Turbo kręci się tylko w jedną stronę, więc nie ma szans żeby zassało okruchy katalizatora z powrotem.
CRDi posiada klasyczny mechanizm egr zrealizowany przez dodatkowy obieg z zaworem egr.
Wszystkie diesle od ok 2007 roku posiadają filtr DPF a ogólnie diesle to też inne problemy (precyzyjne wtryskiwacze, pompa wtryskowa).

traker:
Mój pierwszy hultaj i30 1.6 CRDi cw miał 90 KM bez dwumasy i filtra DPF rok produkcji 2009 , przed. liftem 11 lat miał jak pojechał do Hajnówki i dalej hula ma tera z233 tyś km nalotu , pozdrawiam ! 8)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej