Forum > Getz

Sondy lambda - problem

(1/4) > >>

leo1:
Cześć. Mam problem z pracą silnika z podpiętymi sondami lambda, silnik pracuje nierówno oraz nie umie wejść na obroty a po chwili gaśnie. Jeśli odepnę sondy silnik chodzi super, żadnego dławienia i obroty równe. Sondy były wymieniane na nowe i używane sprawne z innego getza. Podmieniłem chyba wszystkie części i dalej to samo. Gdzie szukać przyczyny?

robaszek127:
Sprawdź kod błędu bo pewnie jakiś jest. Dziwne by na innych źle chodził skoro wymienione na dobre.

...kuba...:
Masz ori sondy? Jakie numery? Którą sondę wymieniałeś przód czy tył?

leo1:
Może od początku. Auto kupiła moja mama dwa tygodnie temu (poprzednio też miała getza ale drift nie wyszedł). Jak byliśmy po auto widziałem że sonda pierwsza jest wypięta ale pomyślałem że wymienię i będzie ok, niestety nie. Jak jest podpięta pierwsza sonda auto bardzo szybko gaśnie i błędów brak, jak ją odepnę są dwa błędy z tej sondy. Okazało się że druga jest też wypięta więc ją podłączyłem i dopóki się nie rozgrzała było ok ( numer 1 w tym czasie wypięta) jak się rozgrzała obroty falują i max 2500. Każda z tych sond złe wpływa na pracę silnika. Sondy które były w tym aucie, sondy które przełożyłem z uszkodzonego getza (pierwsza denso 1 rok, druga denso 3 lata) oraz jedna nowa najtańsza powodują te same objawy. Wymieniłem nawet listwę wtryskową bo myślałem że zalewa silnik ale to nic nie dało.
Silnik 1.1 w obu autach.

...kuba...:
Zerknę jutro jakie powinny być numery tych sond. Może sterownik uszkodzony.. i jak wchodzi w sterowanie na podstawie odczytu sondy to głupieje. Jak masz jeszcze poprzedniego getza to pokusiłbym się o przełożenie ECM i immo z poprzedniego auta

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej