Autor Wątek: [Getz] Sondy lambda - problem  (Przeczytany 5167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leo1

• HKP
  • **
Sondy lambda - problem
« dnia: 21 Wrzesień 2024, 16:47:56 »
Cześć. Mam problem z pracą silnika z podpiętymi sondami lambda, silnik pracuje nierówno oraz nie umie wejść na obroty a po chwili gaśnie. Jeśli odepnę sondy silnik chodzi super, żadnego dławienia i obroty równe. Sondy były wymieniane na nowe i używane sprawne z innego getza. Podmieniłem chyba wszystkie części i dalej to samo. Gdzie szukać przyczyny?

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Sondy lambda - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Wrzesień 2024, 19:56:39 »
Sprawdź kod błędu bo pewnie jakiś jest. Dziwne by na innych źle chodził skoro wymienione na dobre.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Wrzesień 2024, 20:04:27 »
Masz ori sondy? Jakie numery? Którą sondę wymieniałeś przód czy tył?

Offline leo1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Wrzesień 2024, 20:54:26 »
Może od początku. Auto kupiła moja mama dwa tygodnie temu (poprzednio też miała getza ale drift nie wyszedł). Jak byliśmy po auto widziałem że sonda pierwsza jest wypięta ale pomyślałem że wymienię i będzie ok, niestety nie. Jak jest podpięta pierwsza sonda auto bardzo szybko gaśnie i błędów brak, jak ją odepnę są dwa błędy z tej sondy. Okazało się że druga jest też wypięta więc ją podłączyłem i dopóki się nie rozgrzała było ok ( numer 1 w tym czasie wypięta) jak się rozgrzała obroty falują i max 2500. Każda z tych sond złe wpływa na pracę silnika. Sondy które były w tym aucie, sondy które przełożyłem z uszkodzonego getza (pierwsza denso 1 rok, druga denso 3 lata) oraz jedna nowa najtańsza powodują te same objawy. Wymieniłem nawet listwę wtryskową bo myślałem że zalewa silnik ale to nic nie dało.
Silnik 1.1 w obu autach.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Wrzesień 2024, 21:36:13 »
Zerknę jutro jakie powinny być numery tych sond. Może sterownik uszkodzony.. i jak wchodzi w sterowanie na podstawie odczytu sondy to głupieje. Jak masz jeszcze poprzedniego getza to pokusiłbym się o przełożenie ECM i immo z poprzedniego auta

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Wrzesień 2024, 11:53:53 »
z tego co widzę, jeśli chodzi o sondę Denso to sonda przed i za katalizatorem jest taka sama (DOX-0150 - uniwersalna bez wtyczki) inne numery to taki sam czujnik sondy ale z dedykowanymi wtyczkami.

Offline leo1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Wrzesień 2024, 18:19:44 »
Sonda przed była dox2065 a za 2064, obie były ze wtyczkami. Pasowały idealnie. Myślałem o sterowniku ale ma inne numery i nie byłem pewny co immo czy trzeba kombinować.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Wrzesień 2024, 22:06:34 »
To sondy są właściwe, dla wyjaśnienia u Ciebie oznaczenie silnika to raczej G4HD, G4HG to raczej nowsza generacja z i10 2007+. Do przełożenia byłby transpodner z kluczyka, moduł od immo i ECM(sterownik silnika) a jakie numery mają te sterowniki? wtyczki są takie same?

Offline leo1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Wrzesień 2024, 19:19:54 »
zdjęcie 1 getz 2008, zdjęcie 2 getz dawca 2005, dodatkowo kody usterek. Wtyczek nie odłączałem ale wyglądają podobnie.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Wrzesień 2024, 20:32:54 »
Błędami grzałek O2 sensor nie ma co się na tą chwilę przejmować, bo wystarczy, że odepnie się sondę i włączy zapłon i zaraz się pojawiają.. a ECU po prostu z innego rocznika ale powinny pasować zamiennie odepnij wtyczkę w nowym od ECM sprawdz, czy nie ma śniedzi, odepnij moduł od immo i podłącz ECM i moduł immo ze starego, potem trzeba przełożyć ze starego pastylkę immo z kluczyka, albo próbować zbliżyć do stacyjki zakrywając obecny kluczyn np. folią aluminiową.

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Wrzesień 2024, 20:54:19 »
Witam wszystkich jakie parametry pokauja sondy wogóle?

Offline leo1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:09:13 »
a gdzie znajdę ten moduł immobilajzera? czy chodzi o cewkę co jest przy stacyjce? a jest jakiś specjalny sposób na odpięcie wtyczki komputera? bo próbowałem tylko pociągnąć (bez dziwnych domysłów ) ale nie bardzo to poszło a nie chciałem na siłę .

Offline leo1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Wrzesień 2024, 21:12:07 »
Witam wszystkich jakie parametry pokauja sondy wogóle?
Jak jest 1 podłączona to żadnych bo zaraz gaśnie a jak tylko 2 to wykres nie ma prawie żadnych zmian.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Wrzesień 2024, 22:55:26 »
Złącze od sterownika silnika odpinasz pociągając część blokującą złącze w bok i wtyczka jest tak skonstruowana, że element ten jednocześnie odpycha wtyczkę od ECM. Immo znajduje sie nad nogami kierowcy jak w załączniku na zdjęciach.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Wrzesień 2024, 04:56:20 »
Błędy wyraźnie wskazują na usterkę obwodu grzania sond. Czy to naprawiles?