Autor Wątek: Słabo przyspiesza  (Przeczytany 4154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
Słabo przyspiesza
« dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:23:25 »
Mam ostatnio problem z mocą. Daje  gaz a on się zbiera powoli. Muszę go powoli rozpędzać.  Przedtem przyspieszał od razu.  W czym może być problem, od czego zacząć  ? Świece i filtr paliwa robione na 60 000 dziś mam na liczniku 160 000.  Zacząć od wymiany świec i filtra. ? Czy lepiej jechać  na diagnostykę do ASO Hyundaia  ? Dwa lata temu wymienione cale sprzęgło,  może to jego wina lub tego nowego paliwa.

Offline sisimon

• Giełda
Odp: Słabo przyspiesza
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrzesień 2024, 13:47:27 »
Po wymianie świec i filtra paliwa oraz smoka w tym filtrze samochód odzyskał wigor .... przez ostatni rok spalanie miałem w zimie ponad 9l zaś obecnie w wakacje nie schodziło poniżej 7,5l. Samochód stopniowo tracił moc. Po zatankowaniu do pełna komputer pokazywał max 500 km do przejechania. Szkoda, że wcześniej tego nie zrobiłem. Po wymianie świec i filtra nie dość że samochód reaguje momentalnie na dołożenie gazu to spalanie w trasie spadło mi do 5,5 tak jak to było wcześniej  :)  Wątek można zamknąć.

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Wrzesień 2024, 18:03:24 »
Witam Wszystkich
Też mam podobny problem.Do 2 tys obrotów jedzie ale górka albo gaz wyje tak jakby byl wydech zatkany.Ogarniam w tej chwili usterki
Pozdrawiam

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrzesień 2024, 18:38:37 »
Zatkanie wydechu nieusi być wykluczone - zabity katalizator

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2024, 18:44:10 »
Witam Wszystkich.Własnie wymieniłem na nowy pierwszy katalizator ale dalej to samo i musze zrobic drugi.Pozdrawiam

Online ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Wrzesień 2024, 19:03:15 »
Nie wydaje mi się, żeby były w nich aż dwa katalizatory  :o A co było nie tak z tym co wymieniłeś? Rozsypał się? jak tak to zapewne zatkał następne tłumiki ale idzie to odetkać.. najlepiej byłoby po prostu przejechać z rozpiętym wydechem za katem który wymieniłeś i którego w takim razie powinieneś być pewny, że jest drożny.

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Wrzesień 2024, 20:22:57 »
Też byłem zdziwiony ale jednak sa dwa katalizatory.Odkreciłem ,ale nie był oderwany (pierwszy był oderwany) i podejrzewam ze "smieci" z pierwszego zatkały ten drugi Tak sobie to tłumacze ale nie mam skali porównawczej i nie jestem na 100% pewny czy jest zatkany czy nie .Zdecydowałem wiec o wycieciu całkowitym bo już rece mi opadają Pozdrawiam

Offline pawcik60

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Listopad 2024, 00:40:21 »
A kolega sondy lambda sprawdzał aby sprawne?