Autor Wątek: I30 odpala I gasnie  (Przeczytany 2383 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pioyer620

• HKP
  • **
I30 odpala I gasnie
« dnia: 12 Listopad 2024, 09:08:42 »
Witam auto po wymianie filtrów i oleju  przed wymianą wszystko było ok , teraz odpala i gaśnie  przy próbie ponownego odpalenia brak reakcji świeci się kontrolka aku ( aku nowy kupiony tydzień temu ) . Po odłączeniu akumulatora i podłączeniu autko odpala bez problemu , i tak się dzieje kilka razy w tygodniu . Ma ktoś pomyśl co to może być?

Offline XT1097

• Giełda
Odp: I30 odpala I gasnie
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopad 2024, 10:17:29 »
Krótko przed odsprzedażą mojego i30 crdi wymieniłem filtr paliwa i po raz pierwszy zacząłem mieć problemy z odpalaniem i gaśnięciem auta. Podejrzewam że kłopot był.z.powodu rozkręcenia.przeze mnie podstawy (bazy) tego filtra podczas wymiany i jakiegoś mojego błędu przy skręcaniu. Na pewno stwierdziłem cofanie się paliwa co zaobserwowałem na dolozonym przezroczystym wężyku. Nie zdążyłem usunąć tej usterki bo auto sprzedałem (właściciel uprzedzony), nie znam dalszego ciągu.
Looknij też czy nie przycina ci się klapa gaszaca mylona często z przepustnicą. Klapa gaszaca ma się zamknąć na jakąs sekundę po wyłączeniu silnika a potem ma być otwarta tym bardziej przy odpalaniu silnika. Czasem uszkadzają się zębatki a u.mnie w Kia były problemu z drucikami wewnątrz - przerwy.W i30 nie miałem takich usterek
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2024, 10:19:24 przez XT1097 »

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopad 2024, 16:46:17 »
W Niektórych auta po wymianie należy zaadaptować nowy akumulator w komputerze nie wiem jak jest w twoim aucie pozdrawiam

Offline Pioyer620

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopad 2024, 18:18:10 »
Ta starym aku było to samo podejrzewałem właśnie aku zwłaszcza że miał już 5 lat więc wjechał nowy a problem pozostał