... problem w tym, że nawet nie wiem od czego zacząć, co zdjąć i jak, co odkręcić. Przydałaby się pomoc.
Zaczynasz od otwarcia klapy :-P
A na serio:
1.
Zdejmujesz osłonę klapy - przykręcona na kilka wkrętów krzyżykowych (4 bodajże) i takie dwa bolce plastikowe od góry/przodu, zależy jak się patrzy - czy z otwartą klapą czy też zamkniętą).
Sama nie odejdzie, jest na zatrzaskach więc trzeba delikatnie pociągnąć aż odskoczy
2.
Jak się zajrzy od środka będzie widać kilka śrub mocujących na klucz (o ile dobrze pamiętam 10) - samą listwę i klamkę.
Dostęp nie jest najlepszy ale i nie tragiczny - bywa gorzej z dostępem - jedna śrubka jest mocniej schowana wiec z nią będzie najgorzej, nasadówka raczej nie podejdzie, musi być płaski klucz.
3.
Odkręcasz samą listwę i potem klamkę albo nawet samą klamkę jeśli nie chcesz uszczelniać listwy.
4.
Odczepiasz drut łączący z zamkiem, wyjmujesz, czyścisz, smarujesz, wstawiasz nową sprężynkę, zakładasz z powrotem klamkę, wkręcasz śruby.
5. Ewentualnie uszczelniasz listwę na przeźroczysty silikon /klej silikonowy (Technicqll w Castoramie niecałe 8 zł za tubkę)
6. Warto zabezpieczyć samą listwę i maskę taśma malarską żeby się nie mazało i nie został ślad za duży.
7. Jeśli pominąłeś pkt. 5-6 za jakiś czas czeka cię powtórka roboty ;-) - przerabiałem temat kilka razy w innym aucie.
Przy sprawnym działaniu zrobisz to w 1 - 1,5 h
Mi to zajęło (robiłem to razem z wymianą świec i przewodów WN) niecałe 2h.
Robota prosta, żadnych wyszukanych działań - elementarz mechaniki samochodowej.