Autor Wątek: Swap na oryginalną navi  (Przeczytany 2773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline i40_user

• HKP
  • **
Swap na oryginalną navi
« dnia: 02 Sierpień 2024, 22:25:02 »
Wertuję już od tygodnia i nie mogę znaleźć chociaż by śladowych informacji:czy ktoś próbował przejść ze zwykłego oryginalnego  monochromatycznego radia na oryginalną navi??

Ogólnie trochę historii: mój i40 po VINie parząc - miał zwykłe monochromatycznego radio - nazwijmy je "1DIN", poprzedni właściciel zamontował tam radio z androidem (wiem, wiem że w tą stronę swapów jest dużo i każdy zmienia oryginalną nawet dużą stację na androida), ale w tym radiu padło chyba wszystko co mogło: podświetlanie przycisków, wyświetlacz jak jest zimno, albo gorąco to ma jakby inwersje kolorów, nawet jak działa normalnie to w słoneczny dzień, podświetlanie na fulla to słabo widać, strasznie zamula to radio nawet po resecie (jako ciekawostkę podam, że jak wejdziecie w nakładkowe menu to ma więcej ramu, niż jak wejdziecie głębiej w menu ustawień androida:), kamera przy zachmużonej pogodzie to jakas porażka - nic nie widać. Ogólnie same minusy, z plusów to oczywiście google mapa no i odpaliłem sobie apkę torque do monitorowania DPF (polecam). A mam porównanie bo stoi i30 pod domem, gdzie oryginalna navi jest dla mnie super, dlatego chciałbym coś takiego w I40.

I teraz do rzeczy, mam nadzieję że ktoś mnie wspomoże (u konkurencji przejscie z ori 1DIN na ori RNSa ;P to artykułów multum, przebierać można :) ), trzeba przetrzeć szlak - ustaliłem, że:

1. Radio 1DIN ma dwa złącza (A,B) a navi ma trzy (A,B,C). W złączu C jest w zasadzie z interesujących rzeczy są tylko piny do kamery. Złącza A i B niestety nie podejdą plug&play -  oprócz zasilania reszta pinów się nie zgadza albo coś jest na innym numerze pinu albo jest tego brak i trzeba dołożyć - ale  ten temat spokojnie jest do przeskoczenia.

2. Zarówno radia 1DIN jak i NAVI były w wersji, gdzie sygnał na głośniki wychodził bezpośrednio z radia lub też szedł na zewnętrzny wzmacniacz (ja chyba nie mam wzmacniacza, albo nie tam gdzie trzeba go szukałem - patrzyłem z tyłu pod fotelem kierowcy) i teraz pytanie: jak odróżnić który model navi jest z wbudowanym wzmacniaczem ?? Ogólnie znalazłem dwa modele do przedlifta:
LAN 1100EHVF   96560-3Z000
LAN 1108EHVF   96560-3Z100
ale nie mam pojęcia czym się różnią??

3. Wraz z nawigacją, trzeba także wrzucić nowy/inny panel do klimatronika - ja mam automat dwustrefowy z wyświetlaczem, a do navi trzeba bez wyświetlacza (z przyciskiem climate) - i tu rodzi się pytanie czy pinouty w tych panelach są takie same i czy można je zamienić (żeby nie było tak jak w przypadku kostek w radiu) ??
Ma ktoś może schemat/pinout obu klimatroników??
Pobrałem sobie plik z forum ETM_i40_VF-2.0MPI(2012) - i tam jest fajny opis wtyczek pinów w folderze "CC" - niestety nie ma tam wszystkiego, przydały by się opisy wtyczek: M21-A oraz M21B - może ktoś z Was ma kompletną wersję tego pliku z wszystkimi wtyczkami ??

4. Niby oba panele są automatyczne ten z wyświetlaczem jak i bez wyświetlacza, a na prospekcie różnica jest tylko pomiędzy manualem a automatem  (manual jak widać na załączniku ma inne numery wtyczek, chyba nawet z inną ilością pinów)

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Swap na oryginalną navi
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpień 2024, 22:41:34 »
Najlepsze navi już masz w swoim telefonie. Reszta to strata kasy.

Offline blaze85

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2024, 15:12:09 »
Udało Ci się dokonać zmiany?
Też chciałem wstawić oryginalny duży wyświetlacz, zależy mi na android auto więc nawet navi nie musi być podłączone.
Wolałbym oryginalne radio zamiast chińczyków.

Offline i40_user

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopad 2024, 16:38:29 »
Ogólnie to tak:
1. Zakupiłem oryginalną navi - udało mi się ją odpalić na stole. Są wersje tej navi z wbudowanym wzmacniaczem oraz z zewnętrznym - u nas praktycznie wersja z wbudowanym wzmacniaczem jest nie do upolowania - także trzeba zewnętrzny wzmacniacz.
Dźwięk z radia wychodzi cyfrowy - przewaliłem go konwerterem DAC na analoga - i działa :) pomyślałem, że można by jakiś nie oryginalny wzmacniacz podpiąć, ale niestety działa tylko na full volume, nie działa regulacja głośności  >:( - podejrzewam, że regulacja idzie po CANie do wzmacniacza.
2. Panek klimy - widziałem na filmie, że ktoś wywalał oryginalną navi i ładował androida - w związku z czym podmieniał panel na wersję z wyświetlaczem temperatury - zadziałało P&P, także jest duża szansa, że w drugą stronę też zadziała. Na razie jeszcze go nie mam, ale jak by ktoś szukał to uwaga na wersje UK które są dużo tańsze, ale mają lustrzany układ przycisków.

Jeżeli chodzi o android auto to na pewno jest on w wersji poliftowej (można ją rozpoznać po slocie na katrę SD), czy jest w starszej wersj nawi - trudno powiedzieć, gdzieś czytałem, że w zależności od wersji i rocznika może być lub nie. Tych numerów navi jest pewnie ponad 10 i nie znalazłem nigdzie info czym się różnią.

PS. Wersje z SD można u nas trafić w konfiguracji z wbudowanym wzmacniaczem, ale cena jak narazie jest 4x większa  >:(