Wertuję już od tygodnia i nie mogę znaleźć chociaż by śladowych informacji:czy ktoś próbował przejść ze zwykłego oryginalnego monochromatycznego radia na oryginalną navi??
Ogólnie trochę historii: mój i40 po VINie parząc - miał zwykłe monochromatycznego radio - nazwijmy je "1DIN", poprzedni właściciel zamontował tam radio z androidem (wiem, wiem że w tą stronę swapów jest dużo i każdy zmienia oryginalną nawet dużą stację na androida), ale w tym radiu padło chyba wszystko co mogło: podświetlanie przycisków, wyświetlacz jak jest zimno, albo gorąco to ma jakby inwersje kolorów, nawet jak działa normalnie to w słoneczny dzień, podświetlanie na fulla to słabo widać, strasznie zamula to radio nawet po resecie (jako ciekawostkę podam, że jak wejdziecie w nakładkowe menu to ma więcej ramu, niż jak wejdziecie głębiej w menu ustawień androida:), kamera przy zachmużonej pogodzie to jakas porażka - nic nie widać. Ogólnie same minusy, z plusów to oczywiście google mapa no i odpaliłem sobie apkę torque do monitorowania DPF (polecam). A mam porównanie bo stoi i30 pod domem, gdzie oryginalna navi jest dla mnie super, dlatego chciałbym coś takiego w I40.
I teraz do rzeczy, mam nadzieję że ktoś mnie wspomoże (u konkurencji przejscie z ori 1DIN na ori RNSa ;P to artykułów multum, przebierać można

), trzeba przetrzeć szlak - ustaliłem, że:
1. Radio 1DIN ma dwa złącza (A,B) a navi ma trzy (A,B,C). W złączu C jest w zasadzie z interesujących rzeczy są tylko piny do kamery. Złącza A i B niestety nie podejdą plug&play - oprócz zasilania reszta pinów się nie zgadza albo coś jest na innym numerze pinu albo jest tego brak i trzeba dołożyć - ale ten temat spokojnie jest do przeskoczenia.
2. Zarówno radia 1DIN jak i NAVI były w wersji, gdzie sygnał na głośniki wychodził bezpośrednio z radia lub też szedł na zewnętrzny wzmacniacz (ja chyba nie mam wzmacniacza, albo nie tam gdzie trzeba go szukałem - patrzyłem z tyłu pod fotelem kierowcy) i teraz pytanie: jak odróżnić który model navi jest z wbudowanym wzmacniaczem ?? Ogólnie znalazłem dwa modele do przedlifta:
LAN 1100EHVF 96560-3Z000
LAN 1108EHVF 96560-3Z100
ale nie mam pojęcia czym się różnią??
3. Wraz z nawigacją, trzeba także wrzucić nowy/inny panel do klimatronika - ja mam automat dwustrefowy z wyświetlaczem, a do navi trzeba bez wyświetlacza (z przyciskiem climate) - i tu rodzi się pytanie czy pinouty w tych panelach są takie same i czy można je zamienić (żeby nie było tak jak w przypadku kostek w radiu) ??
Ma ktoś może schemat/pinout obu klimatroników??
Pobrałem sobie plik z forum ETM_i40_VF-2.0MPI(2012) - i tam jest fajny opis wtyczek pinów w folderze "CC" - niestety nie ma tam wszystkiego, przydały by się opisy wtyczek: M21-A oraz M21B - może ktoś z Was ma kompletną wersję tego pliku z wszystkimi wtyczkami ??
4. Niby oba panele są automatyczne ten z wyświetlaczem jak i bez wyświetlacza, a na prospekcie różnica jest tylko pomiędzy manualem a automatem (manual jak widać na załączniku ma inne numery wtyczek, chyba nawet z inną ilością pinów)