Autor Wątek: Odgrzybianie, czyszczenie parownika klimatyzacji  (Przeczytany 1327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomilipin

• Giełda
Odgrzybianie, czyszczenie parownika klimatyzacji
« dnia: 01 Sierpień 2024, 10:42:53 »
Cześć,
jak dostać się do parownika klimatyzacji? Zdjąłem wszystkie plastiki od strony pasażera i kierowcy, i nie jestem w stanie wymyślić jak napsikać pianki czyszczącej do parownika... W innych samochodach wystarczy zdjąć jakąś zaślepkę, otworzyć klapkę i od razu jest dostęp do parownika, a w i30 nie mogę sobie z tym poradzić.

Chciałbym odgrzybić parownik, więc żaden "granat" do odświeżania klimy tu nie zadziała. O ozonowaniu też wiem, ale mam piankę z długim wężykiem i chciałbym z niej skorzystać. Wkładanie wężyka przez kratki nawiewu, wentylator, czy przez obudowę filtra kabinowego nie działają - za dużo zakrętów i zakamarków. Rurka się blokuje i nie dochodzi do parownika.

Nagrałem filmik, na którym widać jak to u mnie wygląda:

Offline daniel89

• HKP
  • **
Odp: Odgrzybianie, czyszczenie parownika klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpień 2024, 14:37:19 »
Znam ten ból...
Walczyłem na tyle długo ze jak wchodziłem do sklepu po filtr kabinowy to już mnie znali...
Ja poradziłem sobie tak...

1. Wypsikałem całą puchę w cztery kratki nawiewów + w miejsce gdzie znajduje się filtr.
Masz link do środka dezynfekującego klimę:

https://allegro.pl/oferta/wurth-srodek-do-dezynfekcji-klimatyzacji-300-ml-de-13981576435?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc-chem_pla_pmax_catch_all&ev_campaign_id=20986706545&utm_keyword=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5Ky1BhAgEiwA5jGujuc4D00jrxOhOcTQ4FrqH6H2ljWvdqr0yIkiBHC3ogP3M2Z7MBtS4hoCdbQQAvD_BwE

Trzy dni później...

2. Paneczka K2 Klima doctor DWIE PUSZKI
Nakitowałem w każdy nawiew (będziesz wciskać w jeden i będzie prawie wychodzić drugim żeby wszędzie dotarło) wsadzając jak najgłębiej rurkę i powolutku wyciągając jednocześnie psiukając. Jak wszystko ładnie zapełnisz że będziesz widzieć piankę w otworach to nakituj tu gdzie jest filtr kabinowy i nie żałuj.

Link do pianki:
https://allegro.pl/oferta/k2-klima-doktor-500ml-odgrzybiacz-klimatyzacji-12251009529?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc-chem_pla_pmax_catch_all&ev_campaign_id=20986706545&utm_keyword=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5Ky1BhAgEiwA5jGujqbvHS8ocNncTqIgkYWVd_T8WQ-NOFTCVNIbebIF2hi-ic9sHxLTLBoCPEcQAvD_BwE

3. Pianka zniknie po 1h, 1.5 h wszystko ładnie wypłynie i kitujesz jeszcze raz aż zużyjesz te dwie puszki.

4. Jak wszystko ładnie spłynie po wciśnięciu całego towaru DOPIERO TERAZ WŁÓŻ NOWY FILTR KABINOWY, ODPAL AUTO I NAWIEWY Z KLIMĄ. Pojeździj z 20 minut i pamiętaj żeby OTWORZYĆ OKNA bo można się zatruć oparami.

5. Niema bata żeby nie pomogło. Jak to nie pomorze to trzeba zdejmować deskę do parownika więc lepiej się przyłożyć i zrobić tak jak pisze bo mnie to po pomogło

Ps. gdzieś jest na forum mój post jak walczyłem. Znajdz jeszcze gdzie się u Ciebie znajduje czujnik temperatury WEWNĘTRZNEJ i tam nakituj pianki.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2024, 09:46:29 »
Dzięki za odpowiedź. Po takim zabiegu na pewno masz bardzo czyste kanały wentylacyjne.

Żadne psikanie w kratki nawiewu nie odgrzybi parownika.
Psikanie w miejsce filtra kabinowego nie odgrzybi parownika, a tworzy ryzyko korozji i zwarcia instalacji elektrycznej wentylatora, który znajduje się bezpośrednio pod filtrem.
Nie trzeba zdejmować deski rozdzielczej, bądźmy rozsądni...
Czujnik temperatury w moim i30 jest zamontowany na stałe w obudowie parownika - nie ma możliwości wyjęcia czujnika. Ten trik działał w starszych modelach i chyba w Kia Ceed.

Doszedłem do rozwiązania:
Nie trzeba kompletnie żadnych przygotowań, nie ma nawet konieczności wyjmowania filtra kabinowego. Podnosimy samochód albo stajemy nad kanałem, odnajdujemy w podwoziu wyjście rurki odprowadzającej skropliny i w nią wkładamy wężyk z pianką. Ewentualnie, jak ktoś chce się szarpać, to można z parownika zdjąć rurkę i tam włożyć wężyk z pianką. Wtedy wszystko robimy z podłogi przy nogach pasażera, po zdjęciu plastikowej osłony. Oczywiście po wszystkim warto wymienić filtr kabinowy.
Jedyna wada - nie widać gdzie jest pianka, nie wiadomo ile jej psikać.

Rozwiązanie takie podpatrzyłem w Toyocie, która sprzedawała pianki do samodzielnego odgrzybiania klimy z taką jak wyżej instrukcją.

Offline ojojo

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2024, 15:40:33 »
Miesiąc temu czyściłem, odkręciłem wentylator (polecam wyczyścić bo syf straszliwy) później jest już łatwo trafić w parownik, na oko wstrzeliłem pół pianki AC8.

Offline darnow6839

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpień 2024, 22:46:38 »
Te wszystkie pianki tylko zaklejają kanały. Ja polecam LiquiMoly na alkoholu do czyszczenia kanałów. To moim zdaniem o wiele lepsze rozwiązanie.