Autor Wątek: Odgrzybianie, czyszczenie parownika klimatyzacji  (Przeczytany 5155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomilipin

• Giełda
Odgrzybianie, czyszczenie parownika klimatyzacji
« dnia: 01 Sierpień 2024, 10:42:53 »
Cześć,
jak dostać się do parownika klimatyzacji? Zdjąłem wszystkie plastiki od strony pasażera i kierowcy, i nie jestem w stanie wymyślić jak napsikać pianki czyszczącej do parownika... W innych samochodach wystarczy zdjąć jakąś zaślepkę, otworzyć klapkę i od razu jest dostęp do parownika, a w i30 nie mogę sobie z tym poradzić.

Chciałbym odgrzybić parownik, więc żaden "granat" do odświeżania klimy tu nie zadziała. O ozonowaniu też wiem, ale mam piankę z długim wężykiem i chciałbym z niej skorzystać. Wkładanie wężyka przez kratki nawiewu, wentylator, czy przez obudowę filtra kabinowego nie działają - za dużo zakrętów i zakamarków. Rurka się blokuje i nie dochodzi do parownika.

Nagrałem filmik, na którym widać jak to u mnie wygląda:

Offline daniel89

• HKP
  • **
Odp: Odgrzybianie, czyszczenie parownika klimatyzacji
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpień 2024, 14:37:19 »
Znam ten ból...
Walczyłem na tyle długo ze jak wchodziłem do sklepu po filtr kabinowy to już mnie znali...
Ja poradziłem sobie tak...

1. Wypsikałem całą puchę w cztery kratki nawiewów + w miejsce gdzie znajduje się filtr.
Masz link do środka dezynfekującego klimę:

https://allegro.pl/oferta/wurth-srodek-do-dezynfekcji-klimatyzacji-300-ml-de-13981576435?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc-chem_pla_pmax_catch_all&ev_campaign_id=20986706545&utm_keyword=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5Ky1BhAgEiwA5jGujuc4D00jrxOhOcTQ4FrqH6H2ljWvdqr0yIkiBHC3ogP3M2Z7MBtS4hoCdbQQAvD_BwE

Trzy dni później...

2. Paneczka K2 Klima doctor DWIE PUSZKI
Nakitowałem w każdy nawiew (będziesz wciskać w jeden i będzie prawie wychodzić drugim żeby wszędzie dotarło) wsadzając jak najgłębiej rurkę i powolutku wyciągając jednocześnie psiukając. Jak wszystko ładnie zapełnisz że będziesz widzieć piankę w otworach to nakituj tu gdzie jest filtr kabinowy i nie żałuj.

Link do pianki:
https://allegro.pl/oferta/k2-klima-doktor-500ml-odgrzybiacz-klimatyzacji-12251009529?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc-chem_pla_pmax_catch_all&ev_campaign_id=20986706545&utm_keyword=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw5Ky1BhAgEiwA5jGujqbvHS8ocNncTqIgkYWVd_T8WQ-NOFTCVNIbebIF2hi-ic9sHxLTLBoCPEcQAvD_BwE

3. Pianka zniknie po 1h, 1.5 h wszystko ładnie wypłynie i kitujesz jeszcze raz aż zużyjesz te dwie puszki.

4. Jak wszystko ładnie spłynie po wciśnięciu całego towaru DOPIERO TERAZ WŁÓŻ NOWY FILTR KABINOWY, ODPAL AUTO I NAWIEWY Z KLIMĄ. Pojeździj z 20 minut i pamiętaj żeby OTWORZYĆ OKNA bo można się zatruć oparami.

5. Niema bata żeby nie pomogło. Jak to nie pomorze to trzeba zdejmować deskę do parownika więc lepiej się przyłożyć i zrobić tak jak pisze bo mnie to po pomogło

Ps. gdzieś jest na forum mój post jak walczyłem. Znajdz jeszcze gdzie się u Ciebie znajduje czujnik temperatury WEWNĘTRZNEJ i tam nakituj pianki.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2024, 09:46:29 »
Dzięki za odpowiedź. Po takim zabiegu na pewno masz bardzo czyste kanały wentylacyjne.

Żadne psikanie w kratki nawiewu nie odgrzybi parownika.
Psikanie w miejsce filtra kabinowego nie odgrzybi parownika, a tworzy ryzyko korozji i zwarcia instalacji elektrycznej wentylatora, który znajduje się bezpośrednio pod filtrem.
Nie trzeba zdejmować deski rozdzielczej, bądźmy rozsądni...
Czujnik temperatury w moim i30 jest zamontowany na stałe w obudowie parownika - nie ma możliwości wyjęcia czujnika. Ten trik działał w starszych modelach i chyba w Kia Ceed.

Doszedłem do rozwiązania:
Nie trzeba kompletnie żadnych przygotowań, nie ma nawet konieczności wyjmowania filtra kabinowego. Podnosimy samochód albo stajemy nad kanałem, odnajdujemy w podwoziu wyjście rurki odprowadzającej skropliny i w nią wkładamy wężyk z pianką. Ewentualnie, jak ktoś chce się szarpać, to można z parownika zdjąć rurkę i tam włożyć wężyk z pianką. Wtedy wszystko robimy z podłogi przy nogach pasażera, po zdjęciu plastikowej osłony. Oczywiście po wszystkim warto wymienić filtr kabinowy.
Jedyna wada - nie widać gdzie jest pianka, nie wiadomo ile jej psikać.

Rozwiązanie takie podpatrzyłem w Toyocie, która sprzedawała pianki do samodzielnego odgrzybiania klimy z taką jak wyżej instrukcją.

Offline ojojo

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2024, 15:40:33 »
Miesiąc temu czyściłem, odkręciłem wentylator (polecam wyczyścić bo syf straszliwy) później jest już łatwo trafić w parownik, na oko wstrzeliłem pół pianki AC8.

Offline darnow6839

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpień 2024, 22:46:38 »
Te wszystkie pianki tylko zaklejają kanały. Ja polecam LiquiMoly na alkoholu do czyszczenia kanałów. To moim zdaniem o wiele lepsze rozwiązanie.

Offline marcoxhyun

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maj 2026, 18:03:35 »
Cześć
Ostatnio też się zastanawiałem jak skutecznie dotrzeć do parownika klimy aby go potraktować środkiem do czyszczenia.
Okazuje się że nie trzeba dzwigać samochodu czy wjezdzać na kanał aby dostać się przez rurkę odprowadzającą skropliny.
Ww. rurka jest dostępna po rozebraniu boczku przy stopach pasażera Po zdjęciu wężyka z krócca zaraz za króccem jest parownik( załączam foto z kamerki inspekcyjnej) . Więc wystarczy tutaj wprowadzić rurkę z czyścika i zapuścić środek do czyszczenia.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2026, 17:38:32 »
A jak jest z reakcją chemiczną parkowania na taką chemię? Bo w niektórych autach zaczyna sypać się po piance