Forum > ix35 EL

Dpf 1.7

<< < (8/18) > >>

Franek61:
Jak najbardziej powodem "ropy w oleju" jest uszczelniacz na pompie paliwa. Przeczytaj cały wątek https://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=36&t=9322. Tam jest sprawa pompy paliwa.

Albi:

--- Cytat: Franek61 w 15 Lipiec 2024, 11:54:57 ---Jak najbardziej powodem "ropy w oleju" jest uszczelniacz na pompie paliwa. Przeczytaj cały wątek https://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=36&t=9322. Tam jest sprawa pompy paliwa.

--- Koniec cytatu ---
Dzięki za info poczytałem i jestem prawie pewien że to uszczelnienie pompy przepuszcza na 500km 0,4l odessałem oleju do stanu jaki był po wymianie jak kupię ściągacz to wyjmę pompę i zobaczymy czy to trafna diagnoza bo w takiej ilości chyba ropa nie ma innej drogi aby przedostać się do oleju

Albi:

--- Cytat: Franek61 w 13 Lipiec 2024, 10:04:40 ---Uważam, że 300km  to dobry wynik, w porównaniu do 100km przed czyszczeniem ( w temperaturach poniżej 10stopni będzie zapewne co 500-600km). Osobiście jestem bardzo ciekaw, jak będzie dalej tj. po kilku tys. km. Daj znać.
[/quote
Witam. Trochę czasu minęło choć mało jeżdziłem ale miałem trzecie wypalanie po praniu odbyło się po180 km także szału nie ma w międzyczasie sprawdzałem dolot klapy wirowe były bardzo luźne po naprawie lekko spadło spalanie. Będę wykręcał wszystkie podzespoły sprawdzał i czyścił . Znajomy ma Hyundai i30 185000km i wypalanie 600km a jeździ do pracy tylko 3 km po mieście więc w czym jest problem nigdzie nie mogę doczytać. Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---

Franek61:
No jest problem. Ciekawe, że nikt nie może tej sprawy rozwiązać. Jednak natrafiłem na gościa, który ponoć sprawę opanował (nie wiem czy aby napewno), stwierdził, że problem jest w sofcie kompa, który wraz ze wzrostem temperatury zewnętrznej przetwarza tak otrzymane dane z czujników, że DPF wypala się często. Stwierdził, że ogarnięty informatyk może te dane w sofcie zmienić (jemu zmienił). Wiecej szczegółów nie chciał podać. Nie wiem, czy to możliwe, bo przecież soft w każdym 1,7 jest taki sam a u jednych wypalanie jest co 400km a u innych co 100 pomimo małego przebiegu auta i jazdy tzw. "autostradowej".

Albi:
Witam. Problem jest dość poważny zwłaszcza jak się jeździ krótkie odcinki . Czytam wszystkie możliwości dlaczego dpf się tak szybko zapycha i tu pytanie jak komputer przelicza zawartość sadzy w moim 1,7 jest tylko czujnik różnicy ciśnień i czujnik temperatury i tyle jeśli jest coś więcej to proszę o informację w większości wypowiedzi użytkowników hyundaia dpf wypala się rzadziej zimą i tu może być coś z pomiarem temperatury u mnie temperatura w dpf  przy 2000 obr 290-330 stopni a przy 3000 obr 360-420stopni na trasie (car scaner) może ktoś sprawdzał u siebie ? A może jak pisze Franek61 mała korekta czujnika u informatyka bo jak czujnik czyta zbyt wysoką temperaturę to stwierdza że się filtr zapycha a my nie widzimy jaka wartość jest zapisana w komputerze . Chyba że czujnik zawyża a zimą mróz lepsze chłodzenie muszę sprawdzić czujnik

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej