Forum > i20

[i20 PB] Brak lakieru i korozja na drzwiach obok klamek.

<< < (45/61) > >>

Slawomir:
Witam,
Mam prośbę o radę.W zeszłym roku( ok maja) miałem malowaną tylną klapę bagażnika - rdza wokół zamka. Niestety gwarancja już się skończyła  w lipcu 2013 r. W tygodniu wybieram się do serwisu i chciałem zapytać jak najlepiej załatwić sprawę. Tzn. na co mogę się powołać, żeby naprawili usterkę za darmo, czy jest jakaś szansa, że mogę się domagać wymiany klapy na nową - bo podejrzewam, że takie malowanie wystarczy znowu na rok. Dodam tylko, że pracownik serwisu przez telefon nie chciał za bardzo rozmawiać przez tel. o tym i zapraszał na wizytę w salonie, dodatkowo wspomniał, że rdza wychodzi przez to, że na nierównościach elementy wewn. zamka poruszają się i rysują lakier.

de_assis:

--- Cytat: "Slawomir" ---rdza wychodzi przez to, że na nierównościach elementy wewn. zamka poruszają się i rysują lakier.
--- Koniec cytatu ---

Hit !!!

Kolego, chcesz być pewien co Ci wolno, a co nie, zadzwoń do rzecznika praw konsumenta, wtedy będziesz pewny, ja, czy inni koledzy tutaj, na pewno coś doradzą, ale rzecznik więcej powie i to jego obowiazek.

Ja nie raz w internecie natrafiłem na takie coś, żę własnie usterki Ci nie naprawili, problem powraca, wiec powinni za darmo znowu to zrobic.

Kudłaty_1975:
Dla zainteresowanych wklejam link do strony forum prawnego, gdzie pokrótce wraz z krótkimi komentarzami opisano prawa konsumenta w kwestii gwarancji, niezgodności towaru z umową itp. itd.

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html#post258216

Sławomir, mi się wydaje, że w Twoim przypadku, to znaczy czas, który upłynął od zakupu samochodu, koniec gwarancji,  działa na Twoja niekorzyść. No i już raz naprawiali klapę, także to też ma wpływ na ewentualne zastosowanie przepisów prawa w świetle samej gwarancji producenta. Spróbuj skontaktować się z ASO i ustalcie, co chcą zrobić i za ile. Jeśli jesteś lojalnym klientem ASO, to może zgodzą się na partycypację w kosztach. Ewentualnie tak jak wcześniej wspomniał de_assis skontaktuj się z rzecznikiem praw konsumenta i zapytaj, co można zwojować.

Pamiętam również ze starego forum, że jedna osoba, bodajże student prawa, doprowadził do tego, że wymienili mu klapę na nową. Jak dobrze pamiętam, to wspierał się opinią rzeczoznawcy. Użyto również argumentu, że  elementy wymienne pojazdu powinno wymienić się na nowy, natomiast pozostałe elementy pojazdu, które są niewymienne powinny/mogą być naprawiane.

Slawomir:
Generalnie sprawa już załatwiona. ASO zachowało się w porządku i naprawią usterkę nieodpłatnie.
Ale generalnie zastanawiam się, na ile taka naprawa wystarczy ... no i ciekawe co jeszcze wyskoczy przy tym modelu.

vvalery:
Klapę mi malowali razem z klamkami i ona się trzyma więc nie powinieneś mieć problemu. Klamki tragedia po jakimś czasie znowu poobdzierane. Jeżdżę z takimi i odpuściłem bo szkoda moich nerwów i czasu. :evil:
P.S. Jedno zyskali na pewno, że ja nigdy już żadnego hyundaia nie kupię ani nikt z mojej rodziny i znajomych, którzy widzieli to cudo techniki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej