Autor Wątek: Kompatybilność systemów multimedialnych.  (Przeczytany 61339 razy)

Offline Łukasz H

• HKP
  • **
Odp: Kompatybilność systemów multimedialnych.
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Maj 2025, 20:42:05 »
Cześć,

Dzięki podpowiedzi kolegi z forum dzisiaj jeszcze raz rozebrałem deskę rozdzielczą i dostałem się do radia.. wypiąłem przejściówkę z aliexpress i w oryginalnych kostkach przepiąłem piny od prędkości auta oraz IGN z pinu 32 na pin 33..
I wszystko działa! Nareszcie ;)
Radio wyłącza się po otwarciu drzwi, nie wywala już błędu o rozładowaniu akumulatora, widzi prędkość pojazdu a po wrzuceniu biegu wstecznego wycisza radio i ekran się wyłącza (nie mam jeszcze kamery więc mam czarny ekran).
Problemem musiała być przejściówka z aliexpress.. gdzieś musiała nie łączyć.. W związku z tym uważajcie na te przejściówki ;)
Zastanawiam się jeszcze tylko, czy radio poliftowe, które miałem wcześniej i które już zwróciłem, również by działało. Już tego nie sprawdzę, ale podejrzewam, że mógłby być problem z wyłączaniem się radia po otwarciu drzwi.. Radio przedliftowe wyłączało się już wcześniej po otwarciu drzwi a to poliftowe nie (podejrzewam, że jednak jest jakaś różnica w odczycie sygnału CAN przez radio). Sugeruję więc w autach przed liftem montować jednak radia przedliftowe.

Teraz tylko montaż kamery.. planuję montaż kamery oryginalnej, w fastbacku należy wyciąć otwór w plastikowym zderzaku, więc o tyle będzie łatwiej niż w klapie bagażnika.

I tutaj prośba.. jeśli ktoś może podpowiedzieć, który pin z radia podpiąć pod który pin do oryginalnej kamery to będę wdzięczny.. zaoszczędzi mi to szukania schematów w internecie..

Offline piotrpg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Lipiec 2025, 15:49:42 »
https://kiagds.ru/?mode=ETM&marke=HY&year=2018&model=4807&mkb=180&docId=1373732&page=2

KOMPLETNA SERWISOWKA DO HYUNDAI/KIA DO 1995R DO 2025R Z OPISEM WTYCZEK,KABLI,MIEJSC ICH CZYLI FULLLLLLL   :)

Offline piotrpg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Lipiec 2025, 16:10:57 »
Na grupie kony cisza wiec napisze tutaj  :)
Witam wszystkich . Posiadam male radio 96160-J9030  baz navi i audio krell-a.
Zmieniłem na radio z polifta model 96160-j9750 również bez navi i krella .
Wszystko działa ale...
1.kamere aktywuje na R ale nie gasi na D ...
2.radio gasnie 3min po wyjsciu i na zaplonie ma komunikat  o akumulatorze
Moje auto z usa,nowe radio eu z 2022r czyli polift.
Ma ktos jakis pomysl? Licznik wyświetla komunikaty po polsku,stacje itp

https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Hyundai-Kia/Hyundai_Kona_2017-2019_He_pinout.shtml (radio ma 2 wtyczki,instalacja tez )
2020r:
https://kiagds.ru/?mode=ETM&marke=HY&year=2020&model=5290&mkb=137&docId=664919&page=   
2023r:
https://kiagds.ru/?mode=ETM&marke=HY&year=2023&model=5290&mkb=192&docId=663972

Offline kahajoe

• HKP
  • **
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Lipiec 2025, 12:11:08 »
Cześć.
Ktoś probował podmienić w PDe (FL) to very bieda radio 3.5" na A/V navi 10.25"  patrzyłem na serwisówkę i mechanicznie nie ma problemów. Elektrycznie trzeba zrobić przejściówkę z M-CAN tak jak w poprzednich postach. Problemem pozostaje kostka C w A/V gdzie tylko podpiete są B-CAN i C-CAN i po co antena LTE jak nie ma karty SIM ( E-call??)Pytanie co nie będzie działać jak  nie podłaczę B i C-CAN? Może ktoś próbował  ;D, albo ma koncepcję.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipiec 2025, 12:13:08 przez kahajoe »

Offline kahajoe

• HKP
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Sierpień 2025, 09:55:32 »
Cześć.
Ktoś probował podmienić w PDe (FL) to very bieda radio 3.5" na A/V navi 10.25"  ...
Ok, zrobiłem to  :)
Generalnie trzeba zrobić przejsciówkę do AVN 10.25"
- kupić anteny GPS i LTE na fakry ( dab miałem)
- na pinach w rozpisce na konektorze B AVN IGN1 jest na pinie
32, powinno być na 33 jak na schemacie wtedy nie ma błędu o rozładowującym się aku.
- wpiać w  AVN M-CAN ( złacze JM04) wtedy ładnie współpracuje z licznikiiem, drzwiami
i innymi dostępnymi funkcjami.
- przy AVN radio nie zasila wzmacniacza  anteny więc w przejsciówce Audio Compact trzeba
Podac +12V ACC na pin 18 w złączce A
- złaczka C w AVN i antena LTE są dla BlueLinka np do zdalnego sterowania drzwiami i innymi, można sobie odpuscić.

Ja podłaczyłem antenę LTE i po uruchomnieniu był soft 2022.06 i o dziwo
BlueLink zadziałał w jakimś  ubogim zakresie na danych poprzedniego właściciela ;D.
Jednak zrobiłem aktualizację pobraną ze strony Hyundaia 2025.02 i
teraz BlueLink daje komunikat, zebym w celu aktywacji udał się do ASO ;D

Generalnie wszystko działa i wyglada dużo lepiej niż chińczyk którego poprzednio miałem
Nad BlueLinkiem jeszcze popracuję, może hard reset pomoże i się aktywuje, chociaż
chyba nie warto nic tam takiego nie ma w tej apce.

Offline dar!usz

• Giełda
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Sierpień 2025, 21:22:55 »
WOW. Super że Ci się udało.
I że da sie to zrobić i z tą wersją radia.
Pytanka:
"na pinach w rozpisce na konektorze B AVN IGN1 jest na pinie
32, powinno być na 33 jak na schemacie wtedy nie ma błędu o rozładowującym się aku."
- ja mam (tak jak w opisie" wersję inna radia i raczej nie przypominam sobie bym miał ten komunikat) no i w mojej rozpisce jest IPGM na 33 pinie

"- wpiać w  AVN M-CAN (złacze JM04) wtedy ładnie współpracuje z licznikiiem, drzwiami
i innymi dostępnymi funkcjami."
Jak się wpinałeś? W kable czy jakoś we wtyczkę?

Offline kahajoe

• HKP
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Sierpień 2025, 22:04:32 »

"- wpiać w  AVN M-CAN (złacze JM04) wtedy ładnie współpracuje z licznikiiem, drzwiami
i innymi dostępnymi funkcjami."
Jak się wpinałeś? W kable czy jakoś we wtyczkę?

Ta wtyczka JM04 M-CAN to najwieksza masakra, jest w głebi na koncu komory radia z lewej
strony to jest w rzeczywistosci szyna M-CAN High i szyna M-CAN low wchodzą tam dwa przewody pomarańczowe (high) i dwa zielone (low) połaczone ze sobą. Jest duzy problem wysunąc ja w ogole z podstawy wiazki, potem problem z odbezpieczeniem takiej szarej blokady zeby tan jakis przewód wepchnąć.
W rezultacie nie miałem takich pinów, zeby wsunąć, a wepchniecie tam przewodów luzem bylo ryzykowne
. W końcu tak wtyczkę zmasakrowałem, że wyciagnąłem jakoś te piny i dałem zwykłe dwie kostki łaczac ze soba przewody pomarańczowe na jednej i zielone na drugiej i z tych kostek pociagnalem przewody z kolei do odpowiednich pinów w kostce B radia. Zaizolowalem, spiąłem i owinąłem mechatą taśmą i CAN działa. Radio wsoółpracuje z licznikiem ;D. Dwie godziny roboty, potu, podrapanych dłoni, k.... z tą złaczką. Także działaj z rozmysłem  ;D. W przewody też trudno się bedzie wpiąc bo masz wystajace ok 3cm  z otuliny.

« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2025, 22:09:32 przez kahajoe »

Offline piotrpg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Sierpień 2025, 22:23:11 »
Ta wtyczka JM04 M-CAN to najwieksza masakra, jest w głebi na koncu komory radia z lewej
strony to jest w rzeczywistosci szyna M-CAN High i szyna M-CAN low wchodzą tam dwa przewody pomarańczowe (high) i dwa zielone (low) połaczone ze sobą. Jest duzy problem wysunąc ja w ogole z podstawy wiazki, potem problem z odbezpieczeniem takiej szarej blokady zeby tan jakis przewód wepchnąć.
W rezultacie nie miałem takich pinów, zeby wsunąć, a wepchniecie tam przewodów luzem bylo ryzykowne
. W końcu tak wtyczkę zmasakrowałem, że wyciagnąłem jakoś te piny i dałem zwykłe dwie kostki łaczac ze soba przewody pomarańczowe na jednej i zielone na drugiej i z tych kostek pociagnalem przewody z kolei do odpowiednich pinów w kostce B radia. Zaizolowalem, spiąłem i owinąłem mechatą taśmą i CAN działa. Radio wsoółpracuje z licznikiem . Dwie godziny roboty, potu, podrapanych dłoni, k.... z tą złaczką. Także działaj z rozmysłem  . W przewody też trudno się bedzie wpiąc bo masz wystajace ok 3cm  z otuliny.

Niepotrzebnie. Wrzucałem na grupie link do pełnej elektryki hyundai/kia.  Can jest w kilku miejscach i czasem łatwiej te dwa kable w innym miejscu podlaczyc.
 https://kiagds.ru/?mode=ETM&marke=HY&year=2020&model=4485&mkb=129&docId=1352726&page=

Offline dar!usz

• Giełda
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Sierpień 2025, 09:04:04 »
Piotrze, gdzie w takim razie lepiej tego CANa poszukać? Byłbym wdzięczny za sugestie. Myślałem o tym miejscu z lewej strony za AVN ale wizja walki że wtyczką  nie jest zachecajaca

Dziękuję za link do schematów

Offline haroeris

• HKP
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 11 Sierpień 2025, 10:21:41 »
Ok, zrobiłem to  :)
brawo za podłączenie 10,25 :)
- przy AVN radio nie zasila wzmacniacza  anteny więc w przejsciówce Audio Compact trzeba
Podac +12V ACC na pin 18 w złączce A
Na rozpisce pinów faktycznie nie ma nic o zasilaniu anteny dla AVN. Natomiast na samych schematach jest już pokazane, moim zdaniem to pin 5 wtyczka B - info z linku ze schematami - sprawdź czy dobrze czytam :) Podobna sytuacja z Pinem 33.

Podłączałem przewody do niej. Różnica taka, że miałem oryginalne przewody które wchodzą do niej. Wysunięcie z podstawy wiązki to najlepiej szarpnąć cała wtyczkę aby wyskoczyła z zabezpieczenia. Szare zabezpieczenie na wtyczce najlepiej podważyć małym śrubokrętem, zabezpieczenie pracuje w bardzo niewielkim zakresie, wystarczy że odstaje poza obrys wtyczki i już można przewody włożyć.

Ja podłaczyłem antenę LTE
Jaką antenę lte wykorzystałeś. Czy mógłbym prosić o przykładowy link

gdzie w takim razie lepiej tego CANa poszukać?
z linku do schematów - możesz spróbować IGPM albo z licznika

Offline kahajoe

• HKP
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 11 Sierpień 2025, 11:05:44 »
Jaką antenę lte wykorzystałeś. Czy mógłbym prosić o przykładowy link

Z Fakrą uniwersalną, link poniżej. Umiesciłem pod kokpitem, a antenę GSM na górze szyby przy lusterku.
https://allegro.pl/oferta/antena-samochodowa-fakra-z-kablem-na-szybe-przewod-3m-17492873925

Offline kahajoe

• HKP
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 11 Sierpień 2025, 11:41:10 »
Na rozpisce pinów faktycznie nie ma nic o zasilaniu anteny dla AVN. Natomiast na samych schematach jest już pokazane, moim zdaniem to pin 5 wtyczka B - info z linku ze schematami - sprawdź czy dobrze czytam :)
Ty czytasz schematy dla radia Compact i Display z zakładki Audio i tam rzeczywiście radio zasila antenę.

Ale dla 10.25" schematy są w zakładce A/V & Navigation, a tam z radia nic nie wychodzi, przypuszczam, że antena ma gdzieś plus z instalacji lub antena jest inna, ale na schematach tego nie znalazłem, jak nie zasilisz +12 anteny to radio gubi fale, ja zasiliłem antenę potestowałem i jest rewelacyjnie, a mieszkam w górzystym terenie  ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpień 2025, 11:48:00 przez kahajoe »

Offline haroeris

• HKP
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 11 Sierpień 2025, 11:57:18 »
https://kiagds.ru/?mode=ETM&marke=HY&year=2020&model=4485&mkb=129&docId=1352726&page=
wszedłem przez ten link, na trzeciej stronie był schemat anteny - schemat podpisany A/V Navigation - nie zwróciłem uwagi że to nie ta wersja, tak to jest jak się przegląda przez telefon. Sorki za zamieszanie. Oczywiście masz rację ;)

Offline piotrpg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Sierpień 2025, 11:57:29 »
2.radio gasnie 3min po wyjsciu i na zaplonie ma komunikat  o akumulatorze
Ktoś może coś mi podpowie? Reszta wszystko już działa, pomógł tryb enginiring mode