Autor Wątek: [Accent X3] Świece do wymiany po 5 dniach , 3 raz z rzędu  (Przeczytany 6841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bartex89

• Gość
Witajcie,

W lutym tego roku wymieniłem swiece na ngk, poniewaz silnik pracował tak jakby na 3 cylindrach. Po wymianie wszystko ok , z tym ze swiece wytrzymały moze miesiac. Nastepnie znow to samo i wymienilem swiece na bosh, wytrzymały ok 1,5 miesiaca. W zeszły poniedzialek wymienilem swiece na beru i nawet 5 dni nie wytrzymaly( rano samochod nie chcił jechac na gazie tego dnia, a popoludniu juz pyrkał jak na 3 cylindraach)

W tym okresie objawy:
-okopcony tłumik
-czuc było benzyne? w samochodzie
-spadek mocy
-ubytek oleju znaczny

SAmochod hyundai accent rok 1995 12V 1,5 L ,gas ,206 tys km

Podejrzewam cewke , co wy na to?

Pozdrawiam
Bartek

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-05-07, 22:55 ]
Dodanie tagu.

doman76

• Gość
[Accent X3] Świece do wymiany po 5 dniach , 3 raz z rzędu
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj 2012, 21:58:37 »
Raczej zalewa Ci świece. Jak jeździsz na benzynie to masz to samo?
Znaczny ubytek oleju czyli ile mniej więcej? Zwykle są to uszczelniacze lub pierścienie. Przy tym przebiegu raczej pierścienie(oczywiście uszczelniacze też do wymiany)
Obkopcony tłumik najprawdopodobniej przez spalanie oleju.

Moim zdaniem należałoby zacząć od porządnej diagnostyki czyli w szczególności  komputer i kompresja.

Jeśli chodzi o świece to do gazu polecam iskra lpg - tanie i naprawde dobre. Niestety do zdobycia chyba tylko na allegro.

bartex89

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2012, 22:30:44 »
po benzynie chyba to samo. oleju ubylo ok 3 litrow...

krisgce

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maj 2012, 20:03:27 »
Miałem to samo, zalewało losowe świece co 20 km. Uszczelniacze i pierścienie wymieniłem rok już śmiga :)