Autor Wątek: [Accent X3] Problem z elektrycznymi szybami  (Przeczytany 8686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobsley

• Gość
[Accent X3] Problem z elektrycznymi szybami
« dnia: 18 Maj 2012, 21:16:31 »
Witam, problem z elektrycznymi zaczął się kiedy to szybę opuściłem, a już nie mogłem podnieść. Rozebrałem boczek, dostałem się do wiązki i sprawdziłem multimetrem czy występuje napięcie . Po przyciśnięciu przycisku otwierania zamykania szyb multimetr wskazywał kolejno +12 V lub -12V wiec powinno być ok. Wpinam wiec wtyczkę z powrotem do silnika szyb i znowu to samo, szyba idzie tylko w dół. Sam silnik sprawdziłem pod napięciem i działa w obie strony, wiec jest dobry. Jakieś sugestie?? Coś mam sprawdzić innego ? Gdzie w Accencie z 1998 roku znajdują się bezpieczniki szyb, w standardowym miejscu nie znalazłem.

edycja tytułu i ort - tekla

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maj 2012, 22:11:14 »
Miałem taki problem w innym aucie ale podejrzewam, że może być to, to samo. Sam przełącznik sterowania  był winowajcą, styk był zaśniedziały oraz nazbyt wyrobiony , przeczyszczenie wd40 i dogięcie blaszek rozwiązało sprawę. Warto spróbować to nic nie kosztuje.

Offline Timon

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maj 2012, 22:23:46 »
Jak silniczek kręci, a szyba nie idzie do góry to masz pewni walnięty podnośnik. Plastik mocujący szybę do linki podnośnika Ci się połamał i linka idąc do góry nie ciągnie ze sobą szyby, a idąc w dół łapie linke i ciągnie. Zobacz tutaj: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=287 . Jak popatrzysz na zdjęcia wyjętego podnośnika to zrozumiesz o co mi chodzi.

jannosik

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maj 2012, 16:54:13 »
sprawdź jak masz linki jak miałem odwrotnie nie chciał dawać w dół tylko podnosił a się okazało że linka strzeliła

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maj 2012, 18:49:35 »
Zobacz jeszcze uszczelki, bo jak są zaciśnięte przez skorodowane prowadnice, to silnik ma na tyle mocy by opuścić szybę, ale podnieść ją już nie.

bobsley

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2012, 19:10:17 »
Winowajcą okazał sie przełacznik szyb ,  styki sie już troche powypalały i były zaśniedziałe. Zmylił mnie prąd na kostce przy silniku. Niepotrzebnie wydałem kase na nowy podnośnik z silnikiem. Ale za to mam teraz dwa silniki  :-D  (tylko po co  :-P  ) ....  wystarczyło przeczyścić papierkiem ściernym ehhhh

doman76

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maj 2012, 21:21:44 »
oczywiście zabezpieczyłeś styki smarem? najlepiej silikonowym. Jeśli nie to lepiej przy jakiejś okazji to zrobić (styki mają być mokre) bo papierem zdziera się fabryczną powłokę ochronną i styki kończą się dużo szybciej. Jeśli się da warto też delikatnie podgiąć styki.