Forum > Getz

Problemy z ładowaniem

<< < (6/8) > >>

piejar:
Tu już wchodzimy w istotne detale: jaka jest wydajność prądowa tego alternatora? Trzeba odczytać kod z niego i to wyjdzie. Dwie żarówki H7 to zaledwie 8A co do dmuchawy nie mam pojęcia. Trzeba alternator wziąć na stół i przetestować. Warsztaty mają maszyny do testowania wydajności prądowej

robaszek127:
U mnie podobnie ten alternator ładuje i jak samochód kupiłem to normalnie miał ładowanie 14,4-14,2 a na światłach 14-13,8v. Nie ma co kombinować bo skoro masz światła dzienne jak ja to nawet 13,5 nie robiło tragedii. Po dodaniu przewodu plusowego poprawiło ładowanie.
Nie warto też nosić alternator do speców bo zapłacisz z 3x tyle co kupisz nowszy alternator od i30 czy podobny.  Jak ten się grzeje to nie wiem czy to normalne ale skoro działa to jeżdzij a jakby padł to kupisz nawet za 40zł drugi bo są tanie gdyż się nie psują.
Tak samo sam zaobserwowałem, że na początku fabryczny alternator daje większe napięcie a potem jak się nagrzeje już trochę mniejsze.

piejar:
W sumie praktyczna rada. Jezeli padnie kolejny regulator to faktycznie taniej będzie wstawić używkę skoro chodzą po 40 zł. Przynajmniej część mechaniczna alternatora zostanie wymieniona

robaszek127:
Zazwyczaj regulatory nie padają w siadają szczotki. Ale w serwisach wstawiają wtedy cały element ale za to tani zamiennik. A wiadomo w większości co sam zauważyłem zamiennik wytrzyma mniej niż nawet używany oryginał.  Szczotki do valeo alternatora kosztują grosze i można spokojnie samemu je wlutować do regulatora. I niestety nie da się valeo wymienić komutatora by było to na 100% pewne bo ma odwrotnie uzwojenia zrobione. Więc zamiast bawić sie w regeneracje alternatora lepiej kupić drugi.
U siebie tak zrobiłem z rozrusznikiem bo miał luzy a tulejek się nie kupi by wymienić.

Robi:
Odpuściłem temat na chwilę i zostawiłem go do obserwacji. Wczoraj, gdy po burzach temperatura na zewnątrz spadła, ku mojemu zaskoczeniu napięcie ładowania przy włączonych światłach mijania i dmuchawie wynosiło 14,3-14,4V, a gdy załączył się wentylator chłodnicy spadło do 14V. Właściwie były to napięcia prawie książkowe. I teraz czy przypadkiem nie jest tak, że gdy wzrasta temperatura na zewnątrz, spada napięcie ładowania? Dzisiaj znów gorąco i ładowanie na poziomie 14,1V. Zostawiam do obserwacji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej