Forum > Getz

Problemy z ładowaniem

<< < (5/8) > >>

Robi:
Poszedł regulator napięcia - szybko, bo po przejechaniu 1800km od wymiany alternatora. Naprawili. Ale dalej nie bardzo wiem, po co ten bezpiecznik alternatora (chyba 100). Czy to nie jest tak, że przewód ładowania z alternatora przechodzi przez ten bezpiecznik, wraca do rozrusznika i dalej z rozrusznika do akumulatora? A jeżeli by tak było, to napięcie na bezpieczniku powinno być takie samo, jak na wyjściu z alternatora (przy założeniu, że przewód alternator-bezpiecznik jest ok)? Czy tak jest, czy się mylę i ten bezpiecznik odpowiada za co innego? Dalej martwi mnie to nagrzewanie się alternatora - ciężko go dotknąć, a po nagrzaniu napięcie ładowania spada do 13,6-13,9V.

robaszek127:
Bezpiecznik odpowiada pewnie za zwarcie skoro jest 100A. Co do alternatora dziwne, ze jest aż tak gorący. I dziwne, że regulator padł bo albo założyli jakiś chiński albo był stary lub tylko tak tylko powiedzieli. 
Z życia jak padnie alternator teraz lepiej kupić drugi podobny np. z nowszego hyundaia bo tylko mają koło pasowe na szerszy pasek a to raczej nie przeszkadza. Ale za to i kupić można za 40zł alternator.

Robi:
No ok, dzisiaj pomierzyłem sobie wszystko. I tak: temperatura na dworze 24 stopnie. Po przejechaniu 10 km bez obciążenia, na światłach do jazdy dziennej, temperatura alternatora 54 stopnie, ładowanie 14,1-14,2V, po przejechaniu kolejnych 10 km z obciążeniem (światła mijania, dmuchawa na 3) temperatura alternatora 78 - 80 stopni, a ładowanie spadło do 13,7-13,8V. I jak uważacie, jest się czym martwić, czy to raczej normalne i na razie odpuścić sobie problem?

piejar:
Zapalenie świateł nie może powodować spadku napięcia ładowania. Tak się mogło zdarzyć w maluchu z prądnicą. Może być jakiś problem z alternatorem. Jeżeli wymontojesz alternator i dasz do serwisu to powinni go sprawdzić pod obciążeniem wtedy powinna wyjść jego prawdziwą wydajność prądowa. Może faktycznie jest jakiś feler w samych uzwojeniach - zwarty zwój albo pieron wie co.

Robi:
Przy włączonych światłach spadku nie ma, ale jest po włączeniu świateł i dmuchawy. A co sądzisz o temperaturach

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej