Forum > Getz

Problemy z ładowaniem

<< < (4/8) > >>

robaszek127:
Dałem jaki miałem pod ręką czyli normalni wielożyłowy chyba 3,5mm taki spokojnie w przedłużaczach ciągnie małe spawarki. A tu chodzi tylko o wspomaganie tego grubego. Na razie będę testował a zawsze można dać grubszy. Już wcześniej tak robiłem lata temu w małym tico bo tak też fabryczny był kiepski przewód i też były spore straty.

Dajgung132:

--- Cytat: Robi w 08 Lipiec 2023, 21:37:40 ---A średnica przewodu? Nie grzeje się?

--- Koniec cytatu ---

Najważniejsze, że post podsunął dobre rozwiązanie :)

Robi:
A to jeszcze zapytam, może ktoś przerabiał temat, bo miał podobne objawy.
1)Napięcie na aku 12,4V, po przekręceniu kluczyka na pierwszą pozycję (bez odpalenia) spada do 11,8V. Czy to normalne? Potem autko odpala bez problemu, i napięcie ładowania jest ok. 14,2V (bez obciążenia).
2) Alternator po ok 5 min. pracy dość mocno się nagrzewa (dotykając go ciężko utrzymać tam rękę). Przewód prądowy już jest "zimny" w przeciwieństwie do poprzedniego stanu, o którym pisałem wcześniej.

piejar:
Jak dla mnie nic złego w tych objawach nie ma

Robi:
Witam ponownie.
Było dobrze(w miarę dobrze) i wczoraj jadąc do pracy - brak ładowania (11,7V). Udało mi się jakoś wrócić po pracy, a przejechałem ok 20km. Co ciekawe, nie zapaliła się kontrolka ładowania. Dzisiaj podjadę do elektryka i zobaczymy co powie. A tak z ciekawości, jakie zadanie ma bezpiecznik alternatora w skrzynce bezpieczników w komorze silnika? Może coś z nim nie tak? Zmierzę jeszcze napięcie na bezpośrednim wyjściu z alternatora i zobaczymy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej