Forum > i30 FD

Problem z wtryskiwaczami ? Szarpanie na zimnym

<< < (3/3)

TomOskroba:
nie mam pojęcia :( chyba elektryczny, ale to można chyba łatwo sprawdzić ?

TomOskroba:
z tego co się orientowałem to elektryczny, więc teoretycznie nienaprawialny. do zaślepienia i wyrzucenia z programu od razu z softem :p

piejar:
Wiec, o ile przyczyną jest EGR, jego usunięcie może pomóc. Pytałem o rodzaj EGR bo przy elektrycznym czasem jest odczyt położenia i można na obd sprawdzić czy EGR poprawnie wykonuje zadane położenie. Zła praca EGR może wpływać na poszarpywanie. Przerobiłem to w swoim proceed (problem zgłasza wielu właścicieli) i problem ustąpił właśnie po doprowadzeniu EGR do porządku.

TomOskroba:
Witam. wracam do Was w zimę. od 3 miesięcy jak tylko upały odpuściły problem nie wystąpił ani razu... ciekawe. czy ktoś ma jakieś pomysły ?

piejar:
Powiem tak... Podobny problem obserwowany jest z poszarpywaniem przy łagodnym przyspieszaniu (szerzej na forum moja cee'd) i problem nie został do końca zdiagnozowany. Ja przerabiałem to w mojej cee'd D4EA i po gruntownym czyszczeniu i rozruszaniu EGR problem ustąpił  ok 2 lata temu.Rzadko jeżdżę tym autem ale jak już to sprawdzam i nie zauważam. Dlatego też kilka postów wcześniej pytałem o EGR czy elektryczny czy pneumatyczny itp.  Pisze o tym dlatego, że ten problem wystepuje właśnie tylko gdy się ociepli. Na tym samym forum ludzie wyraźnie obserwują że gdy zimno to DPF rzadziej się wypala - reguła zauważana przez wiele osob. Temperatura płynu, powietrza itp ma istotny wpływ na dawkowanie paliwa a EGR pracuje w "ekosystemie" dolotowym i jest jedynym który może zaburzać przepływ powietrza (diesle nie mają przepustnicy).  Jeżeli EGR nie robi a ECU "myśli" że wszystko jest ok to ilość powietrza+spalin na dolocie może być zaburzona i może nie pasować do dawki paliwa. Pewno jak usuniesz EGR to problem ustapi. Może to mieć negatywny wpływ np na DPF - czasem można trafić na taką opinię, ja tego sprawdzić nie umiem. U mnie sprawny i EGR i DPF.
Patrząc na zapowiedzi odnośnie stref czystego transportu nasze dyskusje o naszych sędziwych dieslach mogą się zakończyć niebawem. Pytanie czy te auta trafia na złom czy na peryferia miast. Czy będą wogole sprzedawalne? Czy też cena lekko spadnie co wywołało jakiś popyt ze strony mniejszych ośrodków?. Ja mam Megane benzynowa euro 6 i kolejne auta będą już benzynowe.
A tak w ogóle zimą ten silnik pali i chodzi jak zegarek - gdzie tu logika.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej