Forum > i30 FD

Problem z wtryskiwaczami ? Szarpanie na zimnym

(1/3) > >>

TomOskroba:
Cześć, Pacjent hyundai i30 2014 rok. 1.6 crdi 110 km przebieg: 145 000 potwierdzonego przebiegu.
od kilku miesięcy po dłuższym postoju auta (minimum 5-8h) po odpaleniu mam delikatnie falowanie obrotów, które trwa kilkanaście sekund. jeżeli wcześniej lekko depnę w gaz to falowanie ustępuje. pomyślałem, że może wtrysk jest przybrudzony. dolałem liqui moly do baku, ale niestety nie pomogło. zamierzam jeszcze podpiąc pod układ tec 2000 bezpośrednio. nie wiem czy pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi.
czy to może być wina świec ? ewentualnie jeszcze jakieś pomysły ? żadnych innych objawów nie mam.

piejar:
Pierwszy strzał to świece, może jakiś EGR. Ale jak to jest lekko to bym sobie nie zawracał. W moim i30 z 2008 i 260kkm nalotu wtrysków jeszcze nie ruszałem i wszystko gra. Za to świece zarowe to już chyba trzecie mam. W i30 wydaje mi się jest niezbyt inteligentny układ sterowania świecami. Długo grzeją i chyba przy każdej odpałce. W Citroenach świece grzeją bodaj od 8 st C w dół.

TomOskroba:
Super, dzięki za podpowiedź. tez mi się wydawało, że porzy 145 tkm ciężko tu winić wtryski...

malerikula:
Wtryski można podejrzeć w interface, lub na maszynie. Bardziej bym się przyjrzał regulatorowi scv, jeżeli występuje, sprawdź na pompie jaki typ tam siedzi,może tłok delikatnie przytarty i po dłuższym postoju zafaluje.

TomOskroba:
wiem, że można podejrzeć, ale trzeba go mieć.
sprawdzanie na maszynie wiąże się z kosztami i to chyba nie małymi.
następna sprawa to zanim zaczniemy mówić o ''przytarciu tłoka'' to eliminujemy proste przyczyny. jak mam pół silnika rozbierać bo mi obroty falują to raczej gra nie warta świeczki.
na ten moment przed odpaleniem auto stoi 10 sek na zapłonie i od tygodnia falowanie nie występuje.
dlatego na razie nie ruszam. jeżdżę dalej ;)
dzięki za podpowiedź

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej