Forum > i30 PD

Wymiana tylnych lamp na LED - jaki prąd?

<< < (3/4) > >>

weuek:
No i właśnie tym tytułem się za bardzo zasugerowałeś.

power:

--- Cytat: dsider w 06 Maj 2023, 14:51:08 ---Sam założyłem w poliftowym hatchbacku tylne lampy LEDowe w przedliftowej wersji - wszystko pasuje idealnie na zasadzie plug&play i nie generuje żadnych błędów.
Jedyne, co zarejestrowałem, to LEDy nie świecą, jako światła pozycyjne, w trybie świateł dziennych (oczywiście, jak automat przełączy na światła mijania, to tak), a także wraz ze stopami zapalają się jednocześnie także pozycyjne - wszystko to pewnie kwestia ustawień software'owych, więc trzeba by w ASO...

--- Koniec cytatu ---

Właśnie mam wersję poliftową i wyrzuca błąd przepalonego stopa i przeciwgmgielnej. Też myślałem, że będzie na zasadzie plug&play (tak jak zrobiłem w mojej poprzedniej GD). Jakieś pomysły jak zrobić żeby było ok?

p.s. ASO milczy

dsider:
Myślę, że jest to kwestia odpowiedniego ustawienia w ECU logiki działania lamp na LEDowe. Dlaczego u mnie zamiana lamp była bezproblemowa? - być może pewne ustawienia kodowane są "pakietowo" - moje auto ma fabryczne lampy full LED z przodu i może dlatego tył też jest niejako gotowy do "obsłużenia" lamp LEDowych. Dodam też, iż lampy, które montowałem posiadały też LEDowe zamienniki żarówek kierunkowskazów i cofania nie generując żadnych błędów.
Rezystorów w aucie na gwarancji bym nie polecał, bo to jednak ingerencja w instalację. Jeśli nie ASO (generalnie polityka serwisów azjatyckich aut jest taka, by niczego nie zmieniać, w stosunku do tego, co wyszło z fabryki, stąd i brak wiedzy u serwisantów - trzebaby trafić na ciekawego entuzjastę), to jakiś niezależny warsztat, który zajmuje się m.in. elektroniką azjatyckich aut i ma tester diagnostyczny G-SCAN 2 - może będzie chciał się "pobawić"...

tomilipin:

--- Cytat: dsider w 08 Maj 2023, 21:38:54 ---Dodam też, iż lampy, które montowałem posiadały też LEDowe zamienniki żarówek kierunkowskazów i cofania nie generując żadnych błędów.
--- Koniec cytatu ---
Ja mam pierwszą wersję i30 z 2017 roku, czyli sprzed liftu, i też włożyłem LEDy zamiast żarówek cofania - nie mają żadnego modułu komunikującego się przez CAN i nie wywalają błędu spalonej żarówki. Magia :)
A do kierunkowskazów chyba muszą być LEDy z komunikacją po CAN.

weuek:
Biedniejsza wersja auta (bez kontroli przepalonych żarówek) może nie sprawiać problemów po takiej zamianie. Niestety, mam ten "bajer" u siebie i co chwilę informuje mnie o przepalonej tej samej żarówce (prawa p-mgłowa), a żarówka (normalna, halogenowa) świeci.

Do wstecznych dołożyłem grzejniki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej