Forum > i30 PD

Wymiana tylnych lamp na LED - jaki prąd?

(1/4) > >>

power:
Uszanowanie :)

nabyłem do swojej i30cw ledowe lampy z wersji N-Line, ale żeby nie wyrzucało komunikatu o spalonej żarówce stopu i przeciwmgielnej potrzebuję założyć rezystor. Tu pojawia się pytanie - ile Watów i jakie Ω? Doświadczonych w tej materii proszę o poradę :)

dsider:
Sam założyłem w poliftowym hatchbacku tylne lampy LEDowe w przedliftowej wersji - wszystko pasuje idealnie na zasadzie plug&play i nie generuje żadnych błędów.
Jedyne, co zarejestrowałem, to LEDy nie świecą, jako światła pozycyjne, w trybie świateł dziennych (oczywiście, jak automat przełączy na światła mijania, to tak), a także wraz ze stopami zapalają się jednocześnie także pozycyjne - wszystko to pewnie kwestia ustawień software'owych, więc trzeba by w ASO...

Nowy:
Na ile pamiętam przepisy, światła do jazdy dziennej nie wymagają żadnych innych świateł oprócz białych świateł z przodu (o obniżonej jasności ), tym bardziej pozycyjnych z tyłu.

weuek:
No jasne, że tyłu nie potrzeba, ale chłopaczki zwykle pragną, żeby tył jednak (niepotrzebnie) świecił bo a) zainwestowali, b) tak jest ładniej.

dsider:

--- Cytat: weuek w 06 Maj 2023, 19:28:41 ---No jasne, że tyłu nie potrzeba, ale chłopaczki zwykle pragną, żeby tył jednak (niepotrzebnie) świecił bo a) zainwestowali, b) tak jest ładniej.

--- Koniec cytatu ---
tak jest przede wszystkim bezpieczniej, bo nie zawsze tryb auto optymalnie przełącza na światła mijania (np. w dni lekko mgliste), a ja wolałbym być wówczas lepiej widoczny. Zresztą wiele marek to dostrzega i domyślnie w trybie świateł dziennych świecą się tylne pozycyjne - w tym np. bliźniacza Kia Ceed   

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej