Forum > Lantra / Elantra
Czy warto kupić Elantrę 6tej generacji benzynkę 1,6 MPI
jabrze:
--- Cytat: piejar w 16 Luty 2023, 20:41:01 ---Kolego "jabrze",
1. czy z serwisem gwarancyjnym jest duży problem? - w sensie, ile i jak często były jakieś naprawy od nowości?
2. jakie są minusy tego auta?
3. czy kupiłbyś ponownie ten samochód gdybyś miał kupić drugi raz?
4. jakie są koszty serwisowania?
5. czy są jakieś problemy ze skrzynią automatyczną?
--- Koniec cytatu ---
ad 1. Nie mam żadnego problemu z serwisem gwarancyjnym, ale nie miałem żadnej usterki. Nic się nie dzieje od nowości.
Ad 2. Twardy tył.
ad 3. Nie kupił bym najnowszej Elantry, bo myślę o hybrydzie z wyłącznym napędem elektrycznym, ale dobrze postrzegam te samochody. Sąsiad właśnie sprzedał Elantrę V z lpg i przebiegem ponad 300. Nie miał do niej większych uwag.
ad. 4. Dla mnie koszty serwisowania to przeglądy gwarancyjne. Ostatni był najdroższy i kosztował ok. 1700. Nic w układzie hamulcowym z wyjątkiem zmiany płynu i z zawieszeniem nie było robione.
ad. 5. Skrzynia się ładnie ułożyła po pierwszych 3 kkm i chodzi płynnie bez odczuwalnej zmiany biegu. Jeżdżę głównie na normalu i potrafi po dużym przygazowaniu zejść dwa biegi w dół.
Porównując do i30 ma on lepsze przyśpieszenie, ale jest dużo głośniejszy w kabinie. Elantrą się przyjemnie jedzie do 150 km/h. Niestety ma słabo wytłumione nadkola szczególnie tylne, ale za chwilę będę mógł to poprawić. Ważne, że nie ma dźwięków skrzypiących plastików.
Nawigacja