Forum > Lantra / Elantra

Czy warto kupić Elantrę 6tej generacji benzynkę 1,6 MPI

(1/3) > >>

Arooo720:
Witam.
Bardzo podoba mi się te autko.
Mam jednak sporo pytań.
1 Wiem że nie jest to zbyt popularny model, więc pytanie czy nie ma problemu z częściami zamiennymi.,?
2 Czy z tym silniczkiem da się spokojnie jeździć w trasę?
3 Ten bagażnik i jego zawiasy naprawdę takie problematyczne?
4 Na co zwrócić uwagę podczas ew. Kupna?

wtweety:
Witam,
Ja również chcę się zdecydować na to auto, choć od zawsze jeżdżę Renówkami (obecnie Megane IV 1,6sce)
Decyzja o zakupie tego auta tylko dlatego, że silnik to 1,6 bez żadnych zbędności. Tak jak w Megance, jednak Renault wycofało ten silnik z oferty...
Czy ktoś jeździ takim autem na forum i mógłby co nieco opowiedzieć? Dodatkowo chciałbym wybrać skrzynię automatyczną.
Pod tym postem od października nikt nie odpowiedział, czyżby nikt tego nie kupował? :)
Wszystkie filmiki z niby recenzją na YT obejrzane, jednak jest to lokowanie produktu od producenta więc o wadach się nie mówi.

piejar:
Moim zdaniem Elantra jest po prostu mało popularna - bardzo mało jest takich aut w porównaniu z gama
i10, i20, i30 it'd  Hyundaia. Silniki Hyundaia/Kia  są generalnie trwałe, pytanie co uda ci się kupić.
Ja mam Megane IV ale 1,33 Tce i jestem zadowolony. Ale auto mam od nowości.

weuek:

--- Cytat: Arooo720 w 10 Październik 2022, 15:58:56 ---2 Czy z tym silniczkiem da się spokojnie jeździć w trasę?

--- Koniec cytatu ---

W moją trasę zdecydowanie nie. A dlaczego? Dlatego:

- 128 KM (94 kW) przy 6300 obr/min
- 155 Nm przy 4850 obr/min

To są dla mnie parametry "antysilnika", czyli dokładnie takiego, jakiego nie lubię - szczególnie niski moment, a bardzo daleko. A z tych maks. koni nie poczuję nigdy. Brrr!

wtweety:
2 Czy z tym silniczkiem da się spokojnie jeździć w trasę?

Na chwilę obecną jeżdżę takim samym silnikiem w Megane 114KM i nie widzę żadnego problemu. Może dlatego, że jadę 140km/h tempomat 4tyś obrotów i nie potrzebuję agresywnie wyprzedzać...

Kolego piejar, co uda sie kupić - chcę kupić nowe z salonu.

Moją Megankę kupiłem jak miała 30tyś km, 2 lata temu. Teraz mam 180tyś i raczej potrzebuję się jej powoli pozbyć żeby nie generowała mi kosztów.

Tak więc argument antysilnika bo za słaby itp do mnie nie przemawia. Wiem, że jest słaby i taki ma być. Słaby i trwały.

Dzięki za info.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej