Forum > i30 PD

Spadki mocy 1,4 T-GDi

<< < (5/6) > >>

jami:
Głowica nie była ściągana. Demontowany był kolektor. Czyszczone były kanały i zawory dolotowe w głowicy (tak mam napisane na fakturze).
Plus fotka - stan przed czyszczeniem. Nie mogę znaleźć po czyszczeniu, ale nie było tego czarnego nalotu.

czajan101:
Tu ewidentnie jest moment upuszczenia ciśnienia z układu turbo, tylko nie wiem czy przy turbinie (raczej tak, bo jest czasami słychać prace jakiegoś metalowego zaworu)  czy za IC

Chwilowo się poddałem, nie mam na to czasu ani pieniędzy, auto jeździ bdb oprócz tych małych momentów raz na fazę księżyca.

A sam cyrk zaczął się od momentu wymiany turbiny/cięgna turbo, wiec musialby to być mega zbieg okoliczności żeby było coś innego.

Wrózbita maciej mówi o tym, żeby wymienić to cięgno i sterowanie

Albo nie otwiera zaworu, przeładowuje i ratunek jest upuszczeniem za IC i zamknięciem przepustnicy.
Albo się otwiera z czapki bez prośby jak nie powinno i robi dziurę w dostawach powietrza.

koszt ... blsko 2 koła, bo wszyscy chca sciagac turbo, montowac ciegno z silniczkiem i ją sprawdzac przed montażem

Ewentualnie używka turbo i podmianka 1:1, ale to te 1000 za sprzęt 1000 za robotę

PYTANIE

Czy zna ktoś aplikację na telefon która czyta dane z OBD po bluetooth ale warunek - ma także odczytywać wartości zadane ciśnienia powietrza ze sterownika, a nie tylko czytać ile nadmuchało no i żeby logi robiło w trybie ciągłym

Troche by to pomogło w diagnozie.

Poki co próbowałem
Car Scanner - fajny ale tego zadanego nie ma - logi świetne
Torque pro - średnia apka, mocno graficzna jak jakas eska rozdzielcza, nie polecam do diagnostyki, tu tez takiej opcji z zadanymi warotosciami nie znalazłem

Obydwa w wersji płatnej wiec max funkcji jakie oferuje aplikacja.

...kuba...:

--- Cytat: czajan101 w 21 Listopad 2023, 13:44:50 ---koszt ... blsko 2 koła, bo wszyscy chca sciagac turbo, montowac ciegno z silniczkiem i ją sprawdzac przed montażem

--- Koniec cytatu ---
Bo tak powinna wyglądać kalibracja cięgna silniczka regulacji doładowania, w seryjnej turbosprężarce. Turbo musi załadować tyle powietrza ile mu się zada i na aucie to katorga skalibrować to....

Logowanie parametrów pracy silnika bardzo by się przydało, AFR, korekty, ciśneinia paliwa, doładowania, cofanie zapłonu... otwarcie EGR, EVAP stąd tylko "w prosty" sposób można poznać przyczynę ograniczenia mocy.
Może poszukasz osoby ze skanerem diagnostycznym GDS, G-scan? ewentualnie interface Delphi DS150. Skanery typu ELM-327 są uniwersalne i nie pokażą wszystkeigo.

tomilipin:

--- Cytat: czajan101 w 21 Listopad 2023, 13:44:50 ---Torque pro - średnia apka, mocno graficzna jak jakas eska rozdzielcza, nie polecam do diagnostyki, tu tez takiej opcji z zadanymi warotosciami nie znalazłem
--- Koniec cytatu ---
No to nieźle pojechałeś. Torque to jedna z najlepszych apek do odczytu danych przez OBD. Kiedyś jeszcze była bezpłatna wersja z ograniczoną funkcjonalnością, do "domowych" zastosowań.

Ale rozumiem, że Torque Ci nie odpowiada. Spoko. Myślę, że w takim wypadku warto rozejrzeć się za nieco bardziej profesjonalnymi interfejsami, które mają swoje dedykowane apki lub programy. Pytanie tylko ile danych Hyundai "pokauje" przez OBD, bo może się okazać że bez GDS-a się nie obejdzie, a to już koszt kilkuset złotych za samo urządzenie. Do kupienia u Chińczyka za około 400-500 zł + oprogramowanie za drugie tyle. Ale był tu na forum jakiś magik, który sam ogarnął podłączenie się przez GDS. Byś musiał poszukać.

malerikula:
Parę danych 1.4mpi z gscana

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej