Forum > i30 PD

Spadki mocy 1,4 T-GDi

(1/6) > >>

czajan101:
No cześć,

walka trwa z jednym pięknym problemem

Mianowicie przy bucie w podłogę (nie zauważyłem zależności od biegu, nieraz miałem to na dwójce, i na 3 4 5 6) samochód ma tendencje do gubienia mocy.
Coś magicznego dzieje się, że samochód zamyka przepustnice na ułamek sekundy, zbija ciśnienie w dolocie i zmula silnik.

ASO niestety nie podołało, pewnie głownie w związku z  tym, ze problem jest mega rzadki, czasami potrafi być 20 przyspieszań OK ( zwłaszcza jak auto się chłosta i wyciska z niego wszystkie konie - nie ma szans zeby to się pojawiło)
A kolejnym razem podkradam się za ciężarówką, chce wcisnąć gaz i wyprzedzić, i jest klops.

Gwarancja odeszła w zapomnienie wraz z wiekiem, wiec jestem z problemem sam na sam.

Lista diagnoz i wymienionych części niekoniecznie w tej kolejności, ale żadna z akcji nie przyniosła jakiegokolwiek efektu.
1)   Zmniejszony przepływ spalin przez tłumik końcowy powodujący dławienie (?) – wymiana tłumika końcowego
2)   Nieprawidłowe działanie MAP sensora / czujnika ciśnienia – wymiana sensora w okolicach intercoolera na nowy, podmiana starego wyciągniętego zamiast sensora znajdującego się w kolektorze dolotowym. (39300-84400 oraz 39300-2G000)
3)   Nieprawidłowe działanie zaworu elektromagnetycznego numer 39400 2C300 lub 35120-2A400 – nie jestem pewien, który to numer części. Ten zaworek w pobliżu dolotu. ale wymieniona tylko część sterująca tez dynsku w rurze po intercoolerze ktory jest sterowany

4)   Nieprawidłowe działanie sondy lambda przed katalizatorem (historyczny błąd w archiwum – data bliżej nieokreślona, możliwe ze błąd związany z czynnościami diagnostycznymi rozpinanie sondy itd., bo nigdy „na żywo” się nie pojawił) ślady od zęba gryzonia na przewodach skłoniły do wymiany – wymieniona sonda przed katalizatorem 39210-03AA0
5)   Błąd przeładowania wywoływany przez nieprawidłowe działanie cięgna turbosprężarki – osobiście błędu nigdy nie widziałem, odczyt błędów bezpośrednio po „spadku ciśnienia i mocy” z powyższych slajdów nie wykazywał żadnego błędu ani na zegarach, ani w sterowniku. Wniosek, wysnuty, gdyż sytuacja zaczęła się pojawiać +/- w okolicach wymiany turbosprężarki przez ASO w ramach gwarancji i późniejszych dwóch wymianach samego cięgna turbosprężarki (81247F) już w nowej jednostce. Wymiany dość „szybkie” jak na kompleksowość sprawy, stwierdzono nieprawidłowo dobraną długość cięgna.
Akcja: ściągnięcie jednostki z samochodu, ponowne ustawianie „na stole” cięgna i kontrola parametrów pracy tak jak w przypadku regeneracji jednostek. Brak luzów, parametry w normie, stwierdzono ze turbosprężarka ma parametry nowej jednostki. Aktualnie ta jednostka przejechane ma może 40 tys. km. Założona z nowymi uszczelkami itd.

I pomysły się kończą, tak samo jak moja cierpliwość, czas i pieniądze.

Miał ktoś coś podobnego? lub jest w stanie wydedukować?
Lista części które mogą na to wpływać powoli się kończy, pomysły są, no ale wszystko jest wróżeniem ze szklanej kuli.

Wykres poniżej, moge dosłać wiecej

Help

Kamil

ryli1:
Też miałem z tym problem. Sprawę zgłaszałem na każdym przeglądzie, ale serwis nic nie stwierdzał, a zaprezentować tego zjawiska się nie dało.
Założyłem nawet wątek na ten temat. Możesz zajrzeć:  http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,12048.0.html , ale nic z niego nie wynika. Śledziłem też forum niemieckie, i tam też serwisy sobie z tym nie radziły.  Teraz zdarza mi się to bardzo rzadko.
Miałem coś podobnego w Kii Ceed po przekroczeniu przebiegu 150 kkm , ale to był crdi. Wtedy czyścili filtr paliwa w baku. Jakby trochę pomogło, ale nie do końca.

czajan101:
No 2 razy jechałem już z mechanikiem i jak na złość nic się nie zadziało.

Ciekawa sprawa, i rozległy temat u Niemców... 28 stron do czytania...
jakoś specjalnie mnie to nie napawa optymizmem.

Problem jest w  tym, że przed druga wymianą turbo nic takiego miejsca nie miało (albo tego nie czułem)
Może jakiś downgrade softu by pomógł?

Probował ktoś pojechać do jakiegoś magika od tuningu po downgrade?

pozdrawiam

czajan101:
Albo nawet nie downgrade tylko sprobowac poluzować mu lejce....

Tolinek:
Dajcie linka do szwabskiego forum.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej