Forum > i30 PD

Spadki mocy 1,4 T-GDi

<< < (4/6) > >>

czajan101:
Update

to nie przepustnica, wymieniona i dalej lipa, cos w sterowniku z jakiegoś powodu jej każe się zamykać, to nie awaria mechaniczna....

Tolinek:
Odkręciłeś w końcu ten czujnik spalania stukowego?

czajan101:
tak, to nie to.

Problem nadal nie zidentyfikowany, chwilowo się poddałem.

Co zauważyłem dodatkowo to ze w momencie spadku mocy pojawia się mikro pierd dymu z rury koloru nieznanego bo widać to tylko w nocy jak ktoś jedzie za mną blisko z jakimiś ledami czy laserami.
Co w sumie miałoby sens bo spadek mocy wiążący się ze spadkiem ciśnienie zaskakuje go składem mieszanki.

Teraz czas na zawór recyrkulacji pomiędzy rurą z intercoolera a rura przy filtrze, będzie czyszczony, a pozniej jak to nic nie da to albo wymiana zaworu albo wymiana sterowania turbo.
Tylko nie wiem czy cały ten moduł z silniczkiem ( czy cokolwiek tak w środku jest - może cewka) wymieniać z cięgnem które otwiera wastegate czy bez. Długość cięgna teoretycznie ma wpływ na otwarcie zaworu, nie jestem pewien czy on się nie koryguje sam z siebie w zależności od różnicy zadanego i faktycznego ciśnienia.
Tylko to znowu 1000 na częsci...

Ogólnie to warsztaty póki co raczej mnie spławiają nie chce im się tego diagnozować w takiej formie jak to kaszle raz na fazę księżyca. (niektórzy przynajmniej mówią wprost, ze takie zagadki to tysiace zlotych i trzeba kłaść tarota albo wołać wróżbitę)

Wymieniać części na życzenie klienta zgodnie z jego wróżbami tez nie są jakoś specjalnie chętni.

jami:
U mnie były strasznie zasyfione zawory i kanały dolotowe. Przebieg 60 tys. Po wyczyszczeniu silnik szybciej reaguje i ma więcej mocy, tak to odczuwam.

malerikula:
Ściągałeś głowicę? O jakich zaworach piszesz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej