Forum > Tucson JM

Tucson 2.0 B, 2008- ESP

<< < (3/3)

Gregor.Zico:
Mały edit:
W poniedziałek rano wyskoczył migający CHECK, który po południu "przerodził się" w CHECK świecący ciągle. Dziś (wtorek) nie świecił wogóle... Samochód przeważnie jeździł OK, choć zdarzyło mu się "złapać" tryb awaryjny, który po jakimś tam postoju dezaktywował się sam...
Byłem dziś umówiony na sprawdzenie DPFa i sytuacja wygląda tak:
Komputer nie może wypalić DPFa, gdyż nie jest spełniony jeden parametr, a parametrem tym okazał się zawór różnicowy DPFa, który pokazywał różne, zbyt wysokie wartości. Dodatkowo wyszło uszkodzenie zaworu EGR, który pewnie jest "zapaćkany" sadzami i nie pracuje w swoich parametrach. Sprawdzony został układ dolotowy, który okazał się szczelny i przedmuchane wężyki podciśnienia.
W związku z tym możliwości są dwie - primo - wymiana zaworu różnicowego (są w necie po ok. 800 zł, choć gość który robił diagnostykę mówił, że nie ma zamienników i tylko oryginały w ASO po jakieś 1.800 zł), wymiana EGR (koszt ok. 500-600 zł, choć znalazłem taki za ok. 200 zł) no i po tym wszystkim wyczyszczenie DPFa i secundo - wycięcie DPFa, zaślepienie EGRa i przeprogramowanie map co z robocizną wyniesie ok. 1.000 zł lub nieco więcej...

No i temat dotyczył błędu ESP w benzynie (jak napisał kolega uskrzysztof2 ) a ja się tu wbiłem z dieslem i DPFem... Może komuś chociaż w przyszłości przydadzą się te moje wypociny 8)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej