Forum > Tucson JM
Tucson 2.0 B, 2008- ESP
uskrzysztof2:
Cześć,
Po przejechaniu kilku metrów świeci się kontrolka ESP Off. po podpięciu komputera diagnostycznego "nieprawidłowa wartość czujnika kąta skrętu"
Zakupiłem już 2 używane ale dalej to samo(nowego nie mogę nigdzie znaleźć)
Może miał ktoś z was taki przypadek?. Czy nowo założony czujnik trzeba kalibrować? Jak sprawdzić czy te używane są sprawne? Może nie tą część wymieniam.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Tolinek:
Podaj proszę dokładny kod błędu.
Gregor.Zico:
Podpinam się pod temat, bo u mnie dziś akurat to samo wyskoczyło.
Gregor.Zico:
Edit do mojego posta powyżej:
W poniedziałek jak jechałem do pracy, wyskoczył mi ESP OFF - poczytałem trochę i znalazłem info, że to może być od czujnika skrętu, w związku z czym zastosowałem się do porad - zapłon na ON, pół obrotu kierą w prawo, pół w lewo. Zapłon OFF, nie uruchamiałem i nie sprawdzałem podczas jazdy. Jak wracałem z pracy, kontrolka nie świeciła.
Wtorek - jazda do pracy, znowu ESP OFF :( Nie robiłem nic; jak wracałem z pracy i wieczorem jeszcze trochę jeżdziłem, nic nie świeciło. Zadzwoniłem do kumpla, żeby przyniósł lapka z programem diagnostycznym.
Środa (dziś) - nic nie świeciło, ale po podłączeniu tester wykazał błąd P1405 i opis - czujnik skrętu (ten sam błąd wyskoczył mi wczoraj po uruchomieniu Torque Pro, ale nie kasowałem), ale błąd nieciągły. Kumpel go skasował i zobaczymy, co będzie dalej.
Tak w ogóle to opis w Torque błędu P1405 sugerował raczej problemy z DPFem (inne marki, Fiat, Toyota, Jeep i jeszcze ze trzy inne), a że ostatnio miałem co nieco przymulony motor, zacząłem już się zastanawiać, że może u mnie to mulenie jest powiązane z DPFem i z tym kodem błędu, a tu jednak co innego... (akurat wczoraj się "odmulił", takie mam wrażenie sądząc po tej wieczornej jeździe).
Tolinek:
Wygląda na to ze u Ciebie to jest jednak problem z funkcją wypalania dpf.
https://www.hyundai-forums.com/threads/engine-code-p1405.595041/
Jeżeli na module hamulcowym nie masz błędów to wyłączanie się ESP
jest konsekwencją uporczywej, nie dającej się skończyć z sukcesem procedury
Wypalania DPF.
Nawigacja
[#] Następna strona