Forum > Tucson JM

Tucson 2.0 B, 2008- ESP

<< < (2/3) > >>

Gregor.Zico:
Hmmm, może u mnie ta procedura się jednak zakończyła, bo tak, jak napisałem mam nieodparte wrażenie, że po tym wszystkim samochód zrobił się żwawszy.
Kumpel wczoraj skasował ten błąd skanerem. Przed chwilą sprawdziłem Torquem, czysto, żadnych błędów.

Tolinek:
Procedura wypalania dpf skończyła się z błędem p1405 [dpf regen timeout]. Jest jakaś tego przyczyna.

Pozdro,
Bartek

Gregor.Zico:
W piątek wyskoczyłem na trasę, aby przegonić trochę samochód i ewentualnie wypalić DPFa. Jechałem na 6ce jakieś 130 km/h przy ok. 3000 obr./min., po czym zbiłem na 5kę, aby zwiększyć trochę obroty. No i chwilę po tym samochód "złapał muła", czyli obroty max 3000 i szybkość 110 km/h... Odpaliłem Torqua podczas jazdy, pokazał się błąd P2002. Zatrzymałem się, skasowałem (ale obroty zostały bez zmian), pojechałem dalej i sprawdziłem znowu, tym razem P2002 i P1405. Skasowałem i zrobiłem tę samą trasę z powrotem, na "przymulonym". Dojechałem do domu, skasowałem i już bez jazdy zrobiłem przegazówkę, ale obroty bez zmian, 3000. Po jakiejś godzinie postoju musiałem gdzieś wyjechać i okazało się, że silnik tym razem wchodzi na obroty normalnie. Sprawdziłem błędy, był tylko P2002, ale samochód jechał (i jeździ do tej pory) normalnie. No dobra. Na dziś umówiłem się z kumplem na sprawdzenie skanerem. Kumpel wykasował najpierw ten błąd, natomiast statyczna próba wypalenia DPFa zakończyła się fiaskiem, bo wyświetlił się komunikat o niespełnieniu wszystkich parametrów... Pojechaliśmy w krótką trasę z podpiętym skanerem, wszystkie parametry wyświetlały się prawidłowo, żadnych błędów podczas jazdy (takiej do 100 km/h). Wróciliśmy, samochód stał na wolnych obrotach, skaner nic nie wykazywał i dopiero po chwili postoju wyskoczył P1405. No i wychodzi na to, że czujniki są w porządku, to może być jakieś "uszkodzenie mechaniczne" - nie wiem, przewód? wężyk podciśnienia? Jakby był uszkodzony przewód od czujnika, to pewnie skaner by wykazał niesprawność czujnika, a wszystko było w porządku. Gdzie ewentualnie szukać tych przewodów podciśnienia?

Tolinek:
Czujka temperatury dpf jest po prawej stronie dpf-a, rurki prowadzące do czujki różnicy ciśnień są po lewej stronie dpf. Czujnik różnicy ciśnień po prawej stronie grodzi silnika tuż pod maską. Ile ma km już zrobione twój hundaj? Robiłeś podkładki pod wtryskami? Nie śmierdzi ci z korka oleju spalinami ? Jakie korekty na wtryskiwaczach. Zakładam że przeczytałeś całą pierwszą stronę google po wpisani frazy " p1405 crdi" i wszystko już z ziomkiem sprawdziliscie...

Gregor.Zico:
Przebieg 189 tys. Pali na dotyk, nic nie śmierdzi (podkładek nie robiłem), nie kopci z rury. Podczas jazdy podpięty komp nie wykazywał żadnych usterek, wszystko chodziło. Teraz nic się nie dzieje, moc jest, przyspieszenie jest, jeździ normalnie. Kumpel wybiera się na urlop to na razie stwierdziliśmy, że jeżdżę dalej i zobaczy się, czy wystąpią jakieś błędy. Popatrzę jeszcze na te rurki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej