Forum > i30 GD
Hyundai i30 1.6crdi błąd P0473
malerikula:
Musisz pojechać do kogoś co ci zdiagnozuje tego dpfa, czujnik jest tylko po to żeby okreslać zapełnienie filtra , do tego ważna temperatura za i przed, filtr może już potrzebować czyszczenia, zresetowania w sterowniku, i dalej latać. W załączniku są przykładowe parametry i30 fd. Wartościami proszę sie nie kierować są złe czujnik oleju uszkodzony jak i czujnik r cisnien
carsik:
--- Cytat: malerikula w 12 Lipiec 2022, 11:01:47 --- Soft samochodu udostępnia dosyć informacji zależy od urządzenia wpinanego do obd. Niczego się nie dowiesz z aplikacji. Potrzebna dobra diagnostyka, jakie wartości pokazuje różnica ciśnień?
--- Koniec cytatu ---
Soft hyundaia pokazuje bardzo mało informacji. I nie, ja nie posługuje się żadną aplikacją. W porównaniu do Toyoty to jest może połowa różnych ciekawych parametrów. W przypadku DPF najważniejszy parametr to liczba gramów sadzy w filtrze. Nie wiem co mówi ci wartość EGT przed i za filtrem, zupełnie nieistotny parametr w określaniu zapełnienia filtra a zależny od aktualnego obciążenia silnika. Jak wcześniej napisałem ten błąd jest typowo elektryczny. W przypadku problemów z zapychaniem filtra jest błąd P2002.
malerikula:
A z czego jest obliczana ta sadza w g z różnicy ciśnień. Jakim to interface skanujesz bo ja mam tyle informacji z softu że muszę wybierać czujniki i parametry z alfabetu. Więc nie pisz że soft Hyundai ma mało informacji, bo to zależy od sprzętu. Błędu nie sprawdzałem więc się nie wypowiadam
carsik:
nic nie zależy od sprzętu. Każdy sprzęt pokazuje dostępne parametry w sofcie. Masz cos takiego jak korekty na wtryskach? No więc dlatego masz liczbę w gramach ponieważ ciśnienie nic Ci nie mówi, chyba że masz obok podane wzorcowe i możesz porównać wykresy dla danego stanu pracy, A z tego co pamiętam nie ma tego w tym aucie. Mam PDL5500.
malerikula:
Co ty to piszesz soft jest taki sam zależy od sprzętu z czym się łączy i co ma w tzw bazie, tak mam korekty wtrysków i nie jest to brane z korekt. Ja mam gscana i mam tam bez parę wyjątków to co w gds.
Nawigacja
[#] Następna strona