Forum > Tucson JM
[Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG
waszek_rmc:
Piszę, że spala mi 11,3- 11,4. Wychodzi mi to, bo na 41 litrach zrobię 360 km. Ten dystans robi moją żona jeżdząć do pracy. Ma codziennie trasę 2 x 12 km. Czyli dziennie robi 24 km, ale na samym gazie jakieś 22.5 km, bo rano potrzebuję 1 km do przełączenia na gaz, a popołudniu wystarczy 500 m. Czyli na 41 litrach jeżdzi 15 dni.
Ale na samym gazie już tylko dajmy na to 335 km. Gdzie średnie wychodzi 12.2, zadowoleni? Im dłuższe pokonywane odcinki tym spalanie gazu jest bardziej realne. Do tego dodam, że na gazie z Orlenu spalanie mam większe o 1 litr...
Instalację mam od czerwca, na dobrych podzespołach, dobrego gazownika, juz po pierwszym przeglądzie.
[ Dodano: 2014-09-12, 12:14 ]
Dodam, że jadać z żoną i dzeckiem na wakacje spalanie miałem w granicach 10-10.5. Sam robie raz w miesiącu trasę tuskiem ok 1200 km, gdzie mam już 12-13/100 km. Zależy gdzie się jedzie, z kim, po co i na jakim gazie :)
Risc:
Dużo zależy od stylu jazdy, obciążenia i od jakości LPG.
Jeżdżę 75% drogą szybkiego ruchu (120 km/h) w 5 osób odcinki ok 50 km, 15% drogi krajowe i wiejskie, 10% miasto.
Spalanie LPG ok 12,2.
W trasie w 2 osoby przy spokojnej jeździe po drogach krajowych wychodzi ok 11.
Przy okazji może warto zapytać: ile oleju biorą Wasze Tucsony?
mój ok 100 ml/ 1000 km Castrol Magnatec 5W40 przebieg 225 tys. LPG
Choć może to temat na nowy wątek?
open:
@Risc
225 kkm przejechałeś na LPG? Jak często sprawdzasz luzy zaworowe? Jaką masz instalację?
waszek_rmc:
Risc, no mój oleju łyka trochę więcej. Robiłeś coś w silniku a propo tak niskiej wartości poboru oleju? Generalnie jak się czyta to dużo osób ma problem z poborem oleju... Jutro jadę do mechanika, bo zauwazylem ze miska byla wilgotna od oleju. Dużo tego nie bylo, nigdy plam nie zostawiam. Przy przegazowaniu zakopci, ale rano zawsze czysty start bez niebieskiego dymu czy plucia olejem..
Risc:
Kupiłem samochód z LPG i poprzedni właściciel (pierwszy właściciel autko z polskiego salonu) twierdzi, że zawory wytrzymały na LPG od nowości nieco ponad 180 tys km potem zostały wymienione. Nie wiem co jeszcze robił ale przy takim remoncie to grzech nie wymienić pierścieni. Przed zakupem zmierzyłem kompresję i wyszło ok 14,5 bar na każdym cylindrze i uznałem że jest chyba ok. Ja nie robiłem przy silniku nic poza tym, że ok 4 tys km temu wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów wraz z uszczelniaczami. Przy okazji sprawdziłem luz zaworowy i jest ok.
Instalacja Zenit od nowości.
Nawigacja
[#] Następna strona