Autor Wątek: Kontrolka check engine - POMOCY!  (Przeczytany 3873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jack

• Gość
Kontrolka check engine - POMOCY!
« dnia: 20 Październik 2008, 23:27:12 »
Witam,
może ktoś jest w stanie pomóc... Od ponad roku warsztat, w którym serwisuję accenta zmaga się z zapalającą się kontrolką check engine. Dzieje się to po wykasowaniu po ok. 70-90 kilometrach jazdy. Samochód przy tym zachowuje się prawidłowo. Pali po mieście 8 litrów, odpala od pierwszego, wyciąga bez problemu 130/h i ma zapas, jest dynamiczny. W warsztacie wymieniono sondę lambda, łącznik elastyczny wydechu, filtr paliwa, wypłukano zbiornik paliwa, sprawdzono instalację, wyczyszczono wszystkie styki. Po podłączeniu do komputera wyświetlał się błąd sondy lambda lub błąd układu zasilania, ale wszystko sprawdzono. Czy ktoś miał podobny problem?

frodko

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Październik 2008, 17:51:35 »
pali mi się od dwóch lat olei to . Elektryk powiedział że za duzo powietrza dostaje na biegu jałowym i trzeba wymienić przepływomież powietrza , wymieniłem i guwno dalei się swieci raz sie pali raz gasnie i nie pali się pare dni. pozdro :-D

jack

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik 2008, 18:28:59 »
Tylko u mnie nie gaśnie. Pali się cały czas. Zapala się po 70km i pali bez przerwy. Gdy wykasuję wyjmując bzpiecznik w skrzynce pod maską, nie pali się 70 dokładnie km i zapala się znowu.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Październik 2008, 19:29:24 »
i jaka diagnoza, kody błędów??

jack

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Październik 2008, 19:59:06 »
Jeśli chodzi o serwisanta w odniesieniu do hyundaia to skończyły mu się pomysły a mnie cierpliwość do niego. Muszę znaleźć nowego sensownego w Warszawie ze skanerem. Wtedy będę miał kody.

jack

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Październik 2008, 20:17:12 »
Ostatnia diagnoza to 1128 - problem z adaptacją sondy lambda. Problem w tym, że lambda była wymieniona na nową. Czy może być jakaś inna sensowna przyczyna takiego błędu?

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Październik 2008, 22:57:23 »
jack,

przeczytaj ten wątek i zwróć uwagę na wszelkie możliwe nieszczelności w dolocie, prawidłową pracę zaworków podciśnieniowych - przyczyną mogą być też przepalone uszczelki pod kolektorami.

W najgorszym scenariuszu masz do wymiany przepływomierz.

antonio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Październik 2008, 22:27:08 »
Miałem taki sam problem. Powodowała to mała nieszczelność na złączu elastycznym wydechu. Objawy identyczne.

jack

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Październik 2008, 06:23:56 »
Złącze wymieniłem.
Po 90 km pojawił się znowu błąd 1128 - problem z adaptacją sondy lambda, multiplik. za wysoka.
Pojawił się też błąd 2 - 0130 - czujnik 1, rząd 1,
Elektrycy nie są pewni, ale czy może to znaczyć, że lambda jest wadliwa lub założono mi niewłaściwy typ?

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Październik 2008, 17:17:11 »
Cytat: "jack"

Elektrycy nie są pewni, ale czy może to znaczyć, że lambda jest wadliwa lub założono mi niewłaściwy typ?

NIE

jack

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Październik 2008, 20:58:44 »
Jeśli nie to co?
Nie trafiłem naiestety jeszcze w warsztatach na kompetentną osobę

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Październik 2008, 22:15:51 »
(...) wskazówki są dwa posty wyżej - kody błędów zazwyczaj mówią nam o skutku nie zaś o przyczynie....