Autor Wątek: Uniwersalne czujniki TPMS  (Przeczytany 8010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kevin.c

• Giełda
Uniwersalne czujniki TPMS
« dnia: 11 Grudzień 2021, 00:41:11 »
Ostatnimi czasy potaniały niefirmowe czujniki TPMS i dojrzałem do tego żeby zainstalować komplet do stalowych felg z oponami zimowymi. Migająca przez prawie pół roku pomarańczowa oponka mnie akurat irytuje...  >:(
Czujniki dostępne na znanym portalu i dość znanej firmy polskiej, w cenie poniżej 100zł/szt. sprzedający programuje do żądanego auta, można wybrać różne opcje - np. klony z posiadanych letnich kół, numerki losowe ale oczywoście z ID Hundaia. Można też wybrać rodzaj, tzn z metalowymi zaworkami do alufelg lub całogumowe do stalowych. Wskazałem model auta tzn i30/2016, gumowe.
Przyszły 4 pudełeczka, czujniki optycznie ładne, a sprzedawca dołączył nawet numery ID czujników. Po zainstalowaniu czujników i kół niepewność co będzie... 4 stówki jednak poszły, robocizna u gumiarza.
Założyłem że:
1. niezadziałają, bo niezadziałają, bo_coś_tam
2. zadziałają, ale trzeba będzie jechać do serwisu i czarować komputery tajnymi numerkami.
3. przejedzie się 200m i będzie wsio ok
Nie przewidziałem wersji 4 -  Po przekręceniu kluczyka i teście wskaźników pomarańczowa oponka nawet nie zaświeciła się... Jazda próbna i ok! No to ostatni test, spuszczenia powietrza z losowo wybranej opony. Zaświecił się prawidłowo alarm przy ok 1,8 bara, zgasł po dobiciu do 2,6 i upuszczeniu do 2,2 bara. Moje wątpliwości nie były bezpodstawne, bo przy wiosennej zamianie alukół, kiedy zamieniany jest jeszcze przód z tyłem, faktycznie musiałem objechać uliczkę, żeby alarm zgasł.

Offline weuek

• Giełda
Odp: Uniwersalne czujniki TPMS
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudzień 2021, 21:49:47 »
A nie da się tego wyprogramować, ewentualnie zamienić na TPMS pasywny (na czujnikach ABS)?

dareknbr

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2021, 22:28:13 »
Nie da się usunąć. Można dezaktywować, jednak po przekroczeniu 40 km/h automatycznie się aktywują.

Offline christo

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudzień 2021, 10:44:08 »
Probował ktoś dopasowywać takie czujniki dostepne na aliexpress ? są znacznie tańsze

Offline cinekxpl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudzień 2021, 11:11:02 »
Probował ktoś dopasowywać takie czujniki dostepne na aliexpress ? są znacznie tańsze

Cześć

Jakiś czas temu zamawiałem z alieexpress. Mam na alusach letnich orginały i kupowałem teraz nowe opony zimowe do stalowych wiec postanowiłem spróbować

Przyszły dość szybko 2-3tygodnie.

Niedawno kolega mi je zamontował ale od razu w aucie ikona uszkodzonych czujników ( zrobiłem 500km ) ikona nie zgasła.

Sprawdził mi ponownie kolega i niby komputer wskazuje awarie 1 czujnika (lewe przednie koło)

Napisałem do chińczyka o reklamacje i przysłanie nowego. Aktualnie czekam ale pewnie przyjdzie po świętach i się okaże czy to działa

W załączeniu zdjecie jak wygladaja te czujniki.

Offline christo

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudzień 2021, 18:13:16 »
o fajnie , mozesz wrzucic akcje z której brałeś te czujniki ? I daj cynk czy to tylko uszkodzony 1 czujnik czy wogóle nie działaja .

Offline cinekxpl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Styczeń 2022, 10:53:40 »
Parę dni temu przyszedł mi jedne czujnik z chin w ramach reklamacji. Dość szybko 3 tygodnie.

Dziś przy okazji wymiany oleju kolega wymienił mi uszkodzony czujnik i bez programowania przejechałem 5km i kontrolka zagasła. Prawdopodobnie czujniki maja takie same numery. Zobaczymy za parę dni czy błąd nie wróci.

Aukcja na której kupiłem

https://pl.aliexpress.com/item/1005001600963953.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.288a5c0fnrqlD7

Płaciłem 173,80 PLN za 4 sztuki.

Offline christo

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Styczeń 2022, 17:19:07 »
Super, daj znać czy po kilku dniach sie nie wykrzaczy cos :) potrzebuje komplet do letnich felg to akurat w tej cenie to wezme i nie bede muszał przekładać z zimówek.

Offline cinekxpl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Styczeń 2022, 08:58:49 »
Jak na razie czujniki działają  :) nic się nie zapaliło.

Nie testowałem jedynie co się wydarzy gdy spuszczę powietrze z tego koła jakoś nie mam kiedy to przetestować.

Offline christo

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń 2022, 15:26:00 »
dzięki za info, ja juz zamówiłem ten sam model z alie i ma byc u mnie do 2 tygodni :) bedzie montowany na letnie ale :)

Offline Dzius

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopad 2024, 16:22:26 »
Parę dni temu przyszedł mi jedne czujnik z chin w ramach reklamacji. Dość szybko 3 tygodnie.

Dziś przy okazji wymiany oleju kolega wymienił mi uszkodzony czujnik i bez programowania przejechałem 5km i kontrolka zagasła. Prawdopodobnie czujniki maja takie same numery. Zobaczymy za parę dni czy błąd nie wróci.

Aukcja na której kupiłem

https://pl.aliexpress.com/item/1005001600963953.html?spm=a2g0o.9042311.0.0.288a5c0fnrqlD7
Te dwa lata temu też kupiłem te czujniki, ale dopiero w tym roku zamontowałem je u wulkanizatora w kołach na zimę. Podziałały 2 dni po czym jak się zrobiło zimno lampka czujników świeci pod licznikiem kilometrów. Czy wasze jeszcze działają ?

Offline christo

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Listopad 2024, 16:40:21 »
U mnie działają.

Offline Dzius

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Grudzień 2024, 17:34:42 »
Jak kupowałem te czujniki to byłem przewidujący kupiłem 5 sztuk. Dzisiaj pojechałem do wulkanizacji i się okazało, że jeden z nich słabo działa. Wymienili na 5 zapasowy, zakodowali i działa, lampka zgasła.

Offline malerikula

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Grudzień 2024, 18:55:31 »
Każda bateria w czujniku ma swoją żywotność, jeżeli z starości jeden czujnik siadł to spodziewaj się w następnym czasie awarie następnych.