Autor Wątek: i30 wyciszenie  (Przeczytany 12139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skraburski

• HKP
  • **
i30 wyciszenie
« dnia: 09 Listopad 2021, 14:13:27 »
Hej,
Bawił się ktoś z was wyciszenie i30 PD po lifcie? Największy hałas jest od kół więc chciałbym zacząć od nadkoli.
Żeby uniknąć sytuacji, że woda wejdzie pod maty chciałbym je nakleić od wewnątrz, czy trudno jest zdjąc tapicerkę z przodu i z tyłu?

Offline tomilipin

• Giełda
Odp: i30 wyciszenie
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopad 2021, 17:26:38 »
Z przodu tapicerka jest częściowo zasłonięta elementami deski rozdzielczej. Od strony pasażera trzeba wyjąć schowek i zdemontować kilka plastików wokół niego. Nic trudnego, ale jest to dość czasochłonne. Nie wiem jak od strony kierowcy, ale przypuszczam, że podobnie. Tyłu nie ruszałem.

Offline olo018

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Listopad 2021, 19:05:55 »
witam ,ja wyciszałem bagażnik w kombi,nadkola są wyłożone materiałem, same blachy bagażnika wykleiłem pianką chyba około 8mm,czy to coś dało ?,trudno wyczuć,ale rozebranie całego bagażnika to sporo czasu .
i30 CW PD 12.2017.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopad 2021, 16:04:31 »
Pianki się nie klei na blachę, tylko na matę. Woda nie wejdzie pod maty, a przynajmniej nie takie porządne, na przykład od STP. Wiem co piszę, bo w 3 autach takie kleiłem. Po poprawnym zamocowaniu są jak zwulkanizowane z podłożem.

Inwestuj najpierw w tył, bo tyle nadkola są całe w kabinie.

Nadkola polecam robić tak: Mata na blachę,a gąbka na nadkole:

« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2021, 16:09:34 przez weuek »

Offline skraburski

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopad 2021, 22:50:55 »
Matę chciałem kleić od wewnątrz, bo od zewnątrz jest duże ryzyko, że wciągnie wodę kapilarnie i będzie gniło.
Pianka tak jak pokazałeś na nadkole.

Ale zaskoczyłeś mnie tym, żeby robić tył najpierw, ja zdecydywowanie bardziej słyszę przednie nadkola, ale może to mylne wrażenie.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopad 2021, 01:08:35 »
Pewnie chcesz jakąś dziadowska matę kupić. Porządna wody nie wciągnie, bo składa się ze smoły na cienkiej blaszcze aluminiowej. Nie ma możliwości żeby to chłonęło wodę. A pianka ma zamknięte pory. Taka od birmat.pl moczyłem w wodzie i nic nie wciągnęła.

Różne opcje przetestowałem, a obecnie mam tak wyklejone wszystkie drzwi, maskę, klapę, bagażnik, pod kanapą i wszystkie nadkola.

Offline rawemon

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Listopad 2021, 10:07:53 »
W moim i30 2019 największy hałas jest od silnika - powyżej 100km/h.  Jak to wyciszyć?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Listopad 2021, 19:44:16 »
Z tym niewiele się da zrobić. Można kombinować z matą i pianką pod maskę, ale efekt jest mizerny. A zatkać go od spodu osłoną od diesla to też słaby pomysł, bo w ciepłe dni będzie się przegrzewał.

Wolnossące co mają ~4000 obrotów przy 140 km/h nie nadają się na drogi szybkiego ruchu.  Do takiego wniosku doszedłem gdy otworzono autostradę w mojej okolicy.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopad 2021, 20:45:43 »
Pod maską jest fabryczne wygłuszenie, ale bardzo kiepskiej jakości. Co masz na myśli pisząc o spodniej osłonie od diesla? Fabrycznie i30 z silnikami benzynowymi mają już osłonę silnika od spodu. Diesel ma inną?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopad 2021, 07:36:39 »
Oczywiście, na 130 się nie znam, ale zazwyczaj benzynowe mają krótką/częściową, a diesle długą/pełną. I zazwyczaj ta pełna niekoniecznie pasuje do benzyn, bo albo plecionka jest za blisko albo katalizator. Dobre osłony do diesla nie są płaskim plastikiem, tylko mają jeszcze albo szmatę albo takie sześciany różnej wysokości. To ma pochłaniać trochę klekotu. Coś takiego:

Ale diesel głośny przy niskich prędkościach, a wolnossąca benzyna przy wysokich. Coś za coś. Nie ma to jak turbobenzyna - połączenie zalet obu wcześniej wymienionych. :-)

Kiedy jeszcze auta miały uszczelki maski naokoło komory silnika (tak samo jak niektórzy dają w uszczelki drzwi), to można było w nie włożyć sznur gumowy i coś to tam dawało. A teraz jest zwykle tylko kawałek uszczelki od strony szyby. Ogólnie to wszystkiego jest mniej, i zawieszenia ubożeją i wyciszenia, bo ludziska jarają się wyłącznie elektronicznymi zabawkami.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2021, 07:42:36 przez weuek »

Offline skraburski

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2021, 19:55:55 »
Pewnie chcesz jakąś dziadowska matę kupić. Porządna wody nie wciągnie, bo składa się ze smoły na cienkiej blaszcze aluminiowej. Nie ma możliwości żeby to chłonęło wodę. A pianka ma zamknięte pory. Taka od birmat.pl moczyłem w wodzie i nic nie wciągnęła.
to nie chodzi o to, że mata chłonie tylko o to, że nie da się tego zrobić tak żeby nie została gdzieś jaka maleńka dziurka i wtedy działa zasysanie kapilarne.
Woda jest wsysana we wszystkie szczeliny siłami napięcia powierzchniowego i tego się obawiam.

Maty oczywiście brałbym z bitmata, robiłem już nimi drzwi w i30 GD

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2021, 21:01:27 »
A czemu ma dziurka zostać? Przecież to się robi na zakładkę i rozwałkowuje. Jakbyś konserwacją opryskał i na to blachę położył. Nie zaszkodzi, nawet "rdzolubnemu" autu (miałem forda wcześniej).

Wiele godzin przy tym spędziłem, nie pitolę farmazonów.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2021, 21:03:40 przez weuek »

Offline skraburski

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopad 2021, 22:44:03 »
przy kapilarze mowimy o otworze srednicy ludziego wlosa, naprawdę ciężko na łączeniach rozwałkować tak, żeby takie niewielkie otwory nie wystąpiły

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopad 2021, 23:16:53 »
Panie, takoż rzecze teoria. A w praktyce prędzej ci zardzewieje nieruszany.

Offline IT_Tech_PL

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Październik 2022, 12:48:20 »
i30 sprzed lifta to jeden z najlepiej wyciszonych aut jakimi jeździłem. Częśto piesi nie słyszą na osiedlu jak jadę (silnik 1.4MPI). Nie wiem gdzie u was słychać tą głośność :O