Forum > i30 PD
i30 wyciszenie
weuek:
Pewnie chcesz jakąś dziadowska matę kupić. Porządna wody nie wciągnie, bo składa się ze smoły na cienkiej blaszcze aluminiowej. Nie ma możliwości żeby to chłonęło wodę. A pianka ma zamknięte pory. Taka od birmat.pl moczyłem w wodzie i nic nie wciągnęła.
Różne opcje przetestowałem, a obecnie mam tak wyklejone wszystkie drzwi, maskę, klapę, bagażnik, pod kanapą i wszystkie nadkola.
rawemon:
W moim i30 2019 największy hałas jest od silnika - powyżej 100km/h. Jak to wyciszyć?
weuek:
Z tym niewiele się da zrobić. Można kombinować z matą i pianką pod maskę, ale efekt jest mizerny. A zatkać go od spodu osłoną od diesla to też słaby pomysł, bo w ciepłe dni będzie się przegrzewał.
Wolnossące co mają ~4000 obrotów przy 140 km/h nie nadają się na drogi szybkiego ruchu. Do takiego wniosku doszedłem gdy otworzono autostradę w mojej okolicy.
tomilipin:
Pod maską jest fabryczne wygłuszenie, ale bardzo kiepskiej jakości. Co masz na myśli pisząc o spodniej osłonie od diesla? Fabrycznie i30 z silnikami benzynowymi mają już osłonę silnika od spodu. Diesel ma inną?
weuek:
Oczywiście, na 130 się nie znam, ale zazwyczaj benzynowe mają krótką/częściową, a diesle długą/pełną. I zazwyczaj ta pełna niekoniecznie pasuje do benzyn, bo albo plecionka jest za blisko albo katalizator. Dobre osłony do diesla nie są płaskim plastikiem, tylko mają jeszcze albo szmatę albo takie sześciany różnej wysokości. To ma pochłaniać trochę klekotu. Coś takiego:
Ale diesel głośny przy niskich prędkościach, a wolnossąca benzyna przy wysokich. Coś za coś. Nie ma to jak turbobenzyna - połączenie zalet obu wcześniej wymienionych. :-)
Kiedy jeszcze auta miały uszczelki maski naokoło komory silnika (tak samo jak niektórzy dają w uszczelki drzwi), to można było w nie włożyć sznur gumowy i coś to tam dawało. A teraz jest zwykle tylko kawałek uszczelki od strony szyby. Ogólnie to wszystkiego jest mniej, i zawieszenia ubożeją i wyciszenia, bo ludziska jarają się wyłącznie elektronicznymi zabawkami.
Nawigacja
[#] Następna strona