Forum > i30 GD
Kontrolka ładowania akumulatora co jakiś czas na ułamek sekundy zapala się
i30COMFORT:
A napinacz? Zrob dla pewnosci probe,popatrz na napinacz i niech ktos gazu da na postoju.
Wspolczuje, mega dziwny przypadek...jedyne co mi przychodzi do glowy to wiazka - dajesz gazu silniliem zabuja i gdzies nie styka
Markuss1:
Regulacja naciagu paska jest przez ustawienie alternatora - nie ma napinacza.
Ciekawe jest tez to, ze ten problem powoli sie nasila.
Na poczatku ta kontrolka zapalala sie niezwykle rzadko, teraz juz coraz latwiej jest wywolac jej zapalenie. Ale jedno sie nie zmienilo - trzeba dodac gwaltownie gazu...
Markuss1:
A poniżej wklejam kolejny film na którym widać co się dzieje z ładowaniem podczas przyspieszania.
Jeszcze raz chcę zaznaczyć - alternator wymieniany dwa razy (na regenerowany z gwarancją 12 m-cy oraz taki ze szrotu po niskim przebiegu) - na jednym i drugim jest to samo...
Jak na postoju mierzę napięcie bezpośrednio na alternatorze to też tak samo skacze podczas mocniejszego depnięcia na gaz.
Link:
https://drive.google.com/file/d/1BCZuPK_ewWnIY9gZuFGxWNIUYc2GVUJ5/view?usp=sharing
Markuss1:
I kolejny filmik - z ciekawości odpiąłem tą wtyczkę.
Jak wypnę to oczywiście w ogóle nie ma też kontrolki ładowania (nawet jak tylko włączę zapłon), ale za to:
- nie odcina nigdy ładowania alternatora,
- napięcie ładowania jest nieco niższe (14,2V) ale bardzo stabilne,
- nie wyłącza nigdy ogrzewania tylnej szyby,
- nie przygasają światła mijania podczas przyspieszania,
- obroty na biegu jałowym są nieco wyższe (ok. 900) a jak wtyczka jest włączona to obroty spadają na 700 i od nowa te wszystkie problemy wracają...
Czy można jeździć z odłączoną wtyczką?
Czy coś może się stać?
Oczywiście musi być jakaś przyczyna tego problemu i będą się głowić kolejni elektrycy, ale czy przynajmniej doraźnie mogę rozwiązać ten problem przez odłączenie tej wtyczki, bo termin do konkretnego elektryka mam dopiero na 1 października.
No chyba, że koledzy coś jeszcze podpowiedzą?
Z góry bardzo dziękuję!
Link:
https://drive.google.com/file/d/1CU7ldaC9KyqtfC3qJ7-u6BCrBsGb2WJ-/view?usp=sharing
Markuss1:
Dzisiaj wizyta u kolejnego elektryka.
Podpięcie pod komputer wykazało jakiś tam błąd związany z ładowaniem.
Błąd został skasowany. Dane z odczytu na komputerze wg elektryka są jak najbardziej prawidłowe. Błąd na komputerze już ponownie się nie pojawił. Ale niestety kontrolka nadal się zapala, czego elektryk też nie może pojąć.
Przewód od sterowania z komputera został sprawdzony i jest niby wszystko OK.
Będzie myślał i mam się odezwać w czwartek. Wstępnie jako przyczynę wskazuje na problem z komputerem....
Nawigacja
[#] Następna strona