Forum > i30 GD
Kontrolka ładowania akumulatora co jakiś czas na ułamek sekundy zapala się
Markuss1:
--- Cytat: robaszek127 w 27 Sierpień 2021, 22:27:06 ---Kup sobie woltomierz taki malutki do mierzenia napięcia podczas jazdy. Będzie widać czy ładowanie skacze. To regulatora w i30 niema w alternatorze? Bo zazwyczaj z szczotkami jest zintegrowany.
--- Koniec cytatu ---
Kupiłem taki miernik do gniazda zapalniczki.
Jak delikatnie operuję gazem to jest wszystko OK - pokazuje ładowanie ok. 14,5 V
A jak mocno depnę na gaz to najwyraźniej całkowicie odcina zasilanie do zapalniczki, bo wtedy znika zupełnie odczyt z tego miernika (tak samo jak nie byłby w ogóle włożony do gniazda). Wtedy też oczywiście zapala się jednocześnie kontrolka akumulatora.
I jeszcze dzisiaj zauważyłem ciekawą rzecz, że na zimnym silniku zaraz po odpaleniu wszystko jest w porządku, a jak się nagrzeje to od razu jest ten cyrk z kontrolką od nowa. Jeszcze się przyjrzę jutro czy podczas jazdy na zimnym będzie to samo - może to jest jakiś trop???
robaszek127:
To masz trop bo nic nie powinno gin%u0105%u0107 napiecie. Albo gdzie%u015B masz brak stuku plusa czy masy lub co%u015B z zwarciem. Najgorsza rzecz takie gdy nie wiadomo czego szuka%u0107.
Markuss1:
Sprawdziłem dokładnie - na zimnym silniku zarówno podczas jazdy jak i na postoju kontrolka nigdy się nie zapala. Jak tylko silnik złapie tak ok. 70 stopni od razu zaczyna migać podczas przyspieszania....
i30COMFORT:
A czy sprawdzałeś napięcie paska osprzętu i jak działa napinacz? Może to jest przyczyną i gwałtowne wciśniecie gazu powoduje uślizg paska
Markuss1:
--- Cytat: i30COMFORT w 06 Wrzesień 2021, 10:25:16 ---A czy sprawdzałeś napięcie paska osprzętu i jak działa napinacz? Może to jest przyczyną i gwałtowne wciśniecie gazu powoduje uślizg paska
--- Koniec cytatu ---
Pasek jest nowy i napięty idealnie. Nic się na 100% nie ślizga. To nie to...
Nawigacja
[#] Następna strona