Autor Wątek: Całkowity brak ogrzewania  (Przeczytany 4148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slaygar

• HKP
  • **
Całkowity brak ogrzewania
« dnia: 10 Sierpień 2021, 11:44:34 »
Dzień dobry wszystkim.
Przekopałem forum niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.a mianowicie całkowity brak
 ogrzewania.Dodam że sprawdziłem sterowanie klapami silniczki działają, nagrzewnica gorąca.Dziekuje że wszelkie podpowiedzi bo nie wiem gdzie szukać awarii

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
Odp: Całkowity brak ogrzewania
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpień 2021, 12:15:55 »
Cześć.
Podobne dylematy pojawiały się w i20  z tą różnicą, że nie było np. ogrzewania tylko po lewej stronie. Przyczyną było zasyfiona, wręcz zapchana częściowo glutami/powstałym żelem/galaretą/osadami, nagrzewnica. Płukanie pomagało. Być może, że u Ciebie też jest to przyczyną, jeśli wszystko inne jest ok, czyli szczelność układu itp. itd..  Ale poczekaj na wypowiedzi innych Forumowiczów. Pozdrawiam.   

Offline Slaygar

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2021, 13:37:44 »
Przed chwilą wyjąłem elektryczną grzałkę i włączyłem nawiew z otworu po grzałce buchneło gorące powietrze więc raczej nagrzewnica jest ok

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpień 2021, 12:13:03 »

Offline Slaygar

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpień 2021, 00:23:48 »
Ten odkamieniacz to na cały układ czy tylko na nagrzewnice

Offline presario7

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpień 2021, 19:19:17 »
Na cały układ, tylko musi być koniecznie kamix ponieważ nie wchodzi w reakcję z aluminium.

Offline Slaygar

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpień 2021, 17:59:37 »
Układ odkamieniony specyfik kamix płukany dwa razy ogrzewanie od strony kierowcy bajka od pasażera zero jakieś pomysły podpowiedzi może wymianą nagrzewnicy

Offline AS SW

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopad 2024, 13:20:45 »
Witam, szukam informacji o podobnej tematyce. Może będzie ktoś s stanie mi pomóc. Sprawa dotyczy Ionic Hybryda 1,6. Miałem problem z ogrzewaniem. Wymieniłem nagrzewnice, ale problem występuje dalej, to znaczy: często po stronie kierowcy wieje chłodem podczas gdy po stronie pasazera i z tyły jest ciepło. Po weryfikacji w ASO wyrok padł na sterownik nagrzewnicy. Cena naprawy w ASO to koszt rzędu kilku tysięcy. Szukam zatem używanego sterownika, ale po wpisaniu jego kodu 97250G2050MBI wyskakuje w necie caly panel sterowania klimatyzacji?! Czy to oznacza, że sterownik nagrzewnicy w Ionic Hybryda 1,6 jest zintegrowany i ukryty w panelu klimatyzacji czy też jest zupełnie inaczej? Dajcie proszę znać czy wiecie coś na ten temat

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopad 2024, 13:26:26 »
Pytanie czy faktycznie padła ta część której numer wpisałeś czy np siłownik regulujący klapką.
Pytanie też czy ten ioniq ma nagrzewnice wodną (na płyn chłodzący silnik) czy elektryczną? Nagrzewnice wodne nie są generalnie regulowane a reguluje się klapkami które mieszają zimne i ciepłe powietrze. Z kolei jeżeli jest jakaś nagrzewnica elektryczna to ona już musi mieć sterowanie mocą. Nie mylimy przy tym sterowania obrotami wentylatora.
Napisz coś więcej albo po VIN sprawdz ma partsouq.com -tam widać elementy składowe (przeważnie)
Wg numeru części wyskakuje coś co ja nazywam "panelem". Czy de facto on steruje tymi gratami, czy ECU silnika, czy jakiś inny moduł komfortu zamontowany pod deską to chgw.
Poza tym ważniejsze jest czy padł element sterujący czy wykonawczy. To dwie różne rzeczy do wymiany.
Jeżeli auto generalnie grzeje a jest rozjazd na stronach to może być np zapowietrzona nagrzewnica (choć nie sądzę) ale równie dobrze uszkodzony siłownik na klapkach regulacji. Albo luźna wtyczka na nim - rozumiesz, trzeba by tego auta dotknąć żeby coś powiedzieć. Spróbuj posłuchać czy przy zmianie tempaeryu od strony kierowcy słychać że przestawiają się klapki. One przeważnie są przy prawej nodze kierowcy
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2024, 13:33:10 przez XT1097 »

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopad 2024, 15:15:41 »
Ja nie mam 2 strefowego ale jak zmieniam temp. z max. na min. to wyraźnie słyszę zmianę "dźwięku" powietrza. Może to da odpowiedź czy klapki z danej strony działają, + to co napisane powyżej w poście.