Forum > i30 GD
Wymiana sprz≥ęgła - kiedy, jakie objawy i na jakie?
topgear1981:
Miałem dziś chwilę żeby się temu przyjrzeć dokładniej i chyba obędzie się bez wymiany sprzęgła. Na połączeniu pedału sprzęgła z tłoczyskiem pompki sprzęgła jest strasznie duży luz...
//www.youtube.com/watch?v=Xiuwlrm0dicWg mnie to to powoduje że sprzęgło nie rozłącza do końca. Na potwierdzeie teorii wyrwałem taki gumowy odbój pedału dzięki czemu pedał idzie w dół ze 3-4mm głebiej. Po tej operacji biegi wchodzą idealnie... Ale oczywiście nadal pedał trzeba wciskać aż spotka się z metalem...
Myślę że jak skasuje jakoś ten luz to sprzęgło będzie działało jak należy... Tyle że pozostaje wymiana tej pompki albo dorabianie jakiejś tulejki... Nawet nie bardzo widzę jak się do niej dobrać od strony komory silnika...
Rozbierał to już ktoś?
bartheck:
Dzień dobry , padło i na mnie.
Sprzęgło pracuje twardo, bierze od podłogi.
Jakie sprzegielko polecacie Valeo? Luk? A może Sachs?
Dzięki za podpowiedzi
robaszek127:
W hyundaiu i tak masz czy to sachs czy Luk to tarcza jest Valeo i nie warto przepłacać. Tak samo łożysko docisku oryginał w pudełku leży sobie waleo.
bartheck:
dzien dobry
zamówiłem sprzegło valeo i dzisiaj otrzymałem przesyłke wszystko made in korea metalowe łożysko tylko opakowanie jakies niebieskie czy jest oryginalne ? bo zazwyczaj jest valeo koloru zielonego
i30COMFORT:
Dla kolegów którzy mają problem ze sprzęgłem
//www.youtube.com/watch?v=DnHFKOsxpTc
Wymieniłem sprzęgło i po 3 msc-ach znowu biegi super nie wchodzą. Przeczytałem na jakimś forum że przy 150 tys. niektórzy trzecie sprzęgło już zakładają.
Na filmie widać że coś w stylu ''kompensatora'' jest wymieniane na zwykłą śrubę i podobno to pomaga.
Nawigacja
[#] Następna strona