Forum > i30 GD
Wymiana sprz≥ęgła - kiedy, jakie objawy i na jakie?
mechsio:
Hej
Od jakiegoś czasu po dłuższej jeździe głównie autostradowej ciężko wchodzi jedynka a czasem przy wrzucaniu wstecznego mocno zgrzytnie. Generalnie nie jest źle ale zaczyna mnie to denerowować. Wymieniłem ostatnio olej w skrzynie biegów. Na przeglądzie coś wspominali, że sprzęgło jakoś niżej łapie i może to być oznaka kończącego się sprzęgła.
Pytanie zatem jakie objawy sa oznaką tego, że sprzęgło trzeba wymienić?? Przebieg aktualny 130 tyś, diesel, 1.6 CDRI 2013 Koszt wymiany w ASO sprzęgła w zestawie tarcza, docisk i łozysko to około 2600 zł!. Może ktoś wymieniał na dobry zamiennik? Co polecacie...
weuek:
--- Cytat: mechsio w 07 Czerwiec 2021, 09:22:38 ---
Pytanie zatem jakie objawy sa oznaką tego, że sprzęgło trzeba wymienić??
--- Koniec cytatu ---
Prędkość przyrasta znacznie mniej niż obroty (albo w końcu wcale). To wtedy jest już apogeum sprzęgła.
W aso się takich rzeczy nie robi (chora marża), no chyba że na gwarancji. Każdy poleci LUK czy SACHS.
PS "Tyś" znaczy "ty jesteś".
Tttom1:
U siebie miałem te same objawy kończącego się sprzęgła. Wymieniłem w momencie kiedy popuszczalem z mniej niż 1cm a auto już jechało. Koszt z robocizną za połowę tej kwoty którą Ty podałeś, poza ASO, ale to od Ciebie zależy gdzie chcesz naprawić auto. Polecane masz już podane. Na całe szczęście ten model nie ma dwumasy ;D
Jarek Cieszyn:
O ile mi wiadomo to gwarancja chyba nie obejmuje zużycia sprzęgła.
weuek:
Nie może, bo nigdy nie wiesz czy kierowca nie trzymał na nim stopy podczas jazdy.
Nawigacja
[#] Następna strona