Forum > Getz
Sprężarka klimatyzacji
robaszek127:
Jabym nie liczyła tak na podniesienie wartości starszego samochodu. Na pewno nie tyle co koszt naprawy bo teraz nawet napełnienie gazem kosztuje 2xtyle co dawniej w zależności od miejsca. Ja zrezygnowałem z naprawy bo instalka lpg bardziej podnosi wartość niż klima ;D Nie wiem ale jakość klimy w hyundaiach to dramat bo sypie się szybko nawet chłodnica. Brat ma starszego seata ibizę i do tej pory oryginał klima nawet gaz nie ubywa.
weuek:
Chłodnica to się sypie z dwóch powodów (zbieżnych ze sobą):
1. Coraz większe dziury w grillu (bo tak jest modniej, a i taniej),
2. Brak własnego pomyślunku właściciela. U siebie dodałem drobną czarna siatkę aluminiową zamontowaną za grillem (i w zderzaku), która zatrzymuje większość kamieni mogących zagrażać integralności chłodnicy/skraplacza. Nie widać jej, robi robotę, a kosztuje około 20 zł.
robaszek127:
Ja też tak myślałem, że przez brak siatki chłodnice sie sypią. Niestety w hyundaiu stop koroduje i się rozlatuję w rękach a nie od uderzeń kamieni. Nawet na złomowisku w skupie powiedzieli, że to słabe stopy aluminium i nawet cena jest niższa od zwykłego alu.
weuek:
Tak i mnie się wydaje z lektury, nie tylko tego forum. Coraz lepiej te hjundaje, aka. kije wyglądają, ale siekierki na kijek jednak nie będę zamieniał. ;-)
robaszek127:
Ciężko zmienić bo lubiłem koreańce ale teraz ciężko kupić hyundaia czy kijankę bo silniki już nie do gazu a i blachy z chińskiej stali. Podobał mi iks20 ale już jak będę zmieniał getza to nie na hyundaia. Wkurza, że w starych skodach sanki jak nowe a u mnie jakby w kwasie leżała. Chyba gorsza jest tylko mazda.
Nawigacja
[#] Następna strona