Autor Wątek: Świeci kontrolka ciśnienia oleju kilka sekund po odpaleniu na zimnym  (Przeczytany 11147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pequeno

• HKP
  • **
Odp: Świeci kontrolka ciśnienia oleju kilka sekund po odpaleniu na zimnym
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Kwiecień 2021, 12:10:07 »
U mnie dokładnie tek samo, na zimnym do 2 sekund, na ciepłym od razu gaśnie, jak postoi parę minut to też do 2 sekund. Przebieg 173 tyś.

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Kwiecień 2021, 12:14:47 »
Pequeno dzięki za odp,  miałeś tak od zawsze? Może w tych modelach faktycznie wygaśnięcie ma taką zwłokę.... Wypowie Się jeszcze jakiś inny posiadacz i40?

Offline Pequeno

• HKP
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Kwiecień 2021, 12:25:21 »
Nie wiem czy od zawsze, bo dopiero od Twojego pytania na to zwróciłem uwagę. Ale auto ma już 9 lat i silnik chodzi równo, oleju nie bierze, ani nie przybywa, ale pilnuję zawsze dopalanie filtra DPF do końca. Jak na razie żadnych problemów nie miałem i oby tak zostało. 

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Kwiecień 2021, 13:57:41 »
Byłem właśnie w okolicznym komisie. Stoją tam 2 x i40 z 1.7 crdi 115 km. Dałem właścicielowi 4pak i poprosiłem żeby mi je odpalił na chwilę. Tam też kontrolki gasły po 2-3 sekundach oczywiście na zimnym. Widocznie ten typ tak ma. Może sterownik za to odpowiada że wygaśnięcie kontrolki trwa te sekundy dużej. Niepotrzebnie grzebałem w aucie zamiast sprawdzić wcześniej. Mądry polak po szkodzie

Offline miko

• HKP
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Czerwiec 2021, 19:52:35 »
Witam,
Ja mam i40 vf 1.7crdi high 136km 2011
U mnie kontrolka się nie świeciła, bo: okazało się że taka cienka blaszka skorodowala i nie było zamkniętego obwodu.
I teraz jak auto zimne np. 5*C odpalam i kontrolka zgaśnie za około 2 może 3 sekundy.
Goracy silnik po zgaszeniu i odczekaniu np 10 min kontrolka gasnie po 1s.

Czyli wg. Mnie jest ok.

Można jeszcze sprawdzić czy pompa daje jeszcze jakie takie ciśnienie trochę na JANUSZA:
W formie tylko sprawdzenia dusić powoli auto i sprawdzić czy kontrolka zapali się np. W okolicach 500obrmmin czy nie.
Jest to u mnie trudne bo mi odrazu przy takich obrotach gasnie.
Ale pokazuje orientacyjnie ile zapasu jest jeszcze na ciśnieniu na pompie olejowej do minimum.
Oczywiście najlepiej było by sprawdzić manometrem.

PS. Kupiłem nowy czujnik za 40zl, który okazał się zbędny bo straty był ok, ale ważniejsze jest to że gwint u mnie był taki sam jak do czujnika cisnirnia do Ursus C360 tylko ze do ciągnika kosztuje 10zl🤣.
A manometry z gwintem  ursusow ma dużo ludzi 😄