Autor Wątek: Świeci kontrolka ciśnienia oleju kilka sekund po odpaleniu na zimnym  (Przeczytany 11127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
Odp: Świeci kontrolka ciśnienia oleju kilka sekund po odpaleniu na zimnym
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Kwiecień 2021, 21:44:40 »
Dzięki za odp. Hmm no uszczelki filtra wymieniłem tam są 2. Wymieniłem obudowę filtra dalej to samo. Sam już nie wiem...

Offline Rbodek

• Giełda
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Kwiecień 2021, 22:11:26 »
No właśnie ja też przy wymianie filtra oleju wymieniałem dwie uszczelki jedną dużą i małą.
Jak miałem golfa 4 1,9 TDI to w podstawie filtra oleju był zawór zwrotny że sprężynka który chyba blokowal spływ oleju z filtra nie wiem czy w I40 nie ma czegoś takiego?
Mariusz12 pisałeś że wymieniałem też podstawę filtr oleju a czy tam nie ma czegoś takiego może porobił byś zdjęcia.

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Kwiecień 2021, 06:16:01 »
No nie ma na bank..... Pozatym dzwoniłem do 2 autoryzowanych serwisów, patrzyli schematy układu smarowania i to samo... A powiedz długo Ci ta kontrolka świeci? Masz tak jak u mnie, że wystarczy że auto postoi pół godziny i też świeci te 2 czy 3 sekundy? Ile koni masz 115 czy 136? Znalazłem parę filmików  gdzie w I40 1.7 crdi  gdzie kontrolka właśnie świec te parę sekund. Znalazłem też filmiki gdzie gasnie od razu. Może jest jakaś zależność np i40 w wersji blue czy te 115km tak mają a 136 gasnie od razu?... Trzeba się skonsultować z inni posiadaczami i40.... Pompę wykluczam że siada gdyż jakby faktycznie nie domagała to na zimnym powinna się lepiej zachowywać i dawać lepsze ciśnienie bo olej gesty...

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Kwiecień 2021, 06:26:03 »
Miałem taką sytuację, że po jeździe w przeciągu 10minut  wymieniłem filtr oleju. Siła rzeczy olej z filtra zeszedł do misy bo odkręciłem trzpień filtra. Odpaliłem auto i zgasła od razu jak to normalnie po jedzie do pół godziny... Wiec jeżeli powodem świecenia kontrolki byłoby schodzenie oleju do misy z filtra to powinna też zostać na te 3 sekundy a zgasła od razu.... W większości aut kontrolka zaświeca się w chwili załączenia prądu gasnie po odpaleniu... Ale są i takie   auta gdzie ta kontrolka jak się włączy zapłon zaświeci się na chwilę i zgasnie. Po odpaleniu jeżeli nie ma ciśnienia dopiero zaświeci a jeżeli jest ok to zostaje zgaszona.... Może kwestia sterownika? Dlatego zależy mi na konsultacji z posiadaczem 1.7 crdi 115km w I40...

Offline Rbodek

• Giełda
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Kwiecień 2021, 06:46:41 »
Ja mam i40 kombi 1,7 136kM i tak mi się zdaje że jak wymieniłem olej na taki jak jest w książce obsługi to ta kontrolka się dłużej świeci. Aczkolwiek wcześniej przed wymianą oleju mogłem nie zwracać na to uwagi ;(
Jak byłem u mechanika to mówił mi że silnik ma w układzie olej i w początkowej fazie rozruchu powinno być ok a pompa poda olej i ta kontrolka zgaśnie. Mechanik też mówił że zmiana oleju raczej nie ma znaczenia odnośnie świecenia tej kontrolki.

Offline Rbodek

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Kwiecień 2021, 06:50:32 »
A poniżej link odnośnie testu olejów silnikowych

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Kwiecień 2021, 12:28:08 »
Ostatnia rzeczą której nie zrobiłem w tym temacie są niestety panewki wału korbowego.... Ściągałeś misę? Ile Ci ta kontrolka świeci?

Offline Rbodek

• Giełda
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Kwiecień 2021, 12:36:07 »
Nie ściągałem miski olejowej, kontrolka świeci ok 3s

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Kwiecień 2021, 13:06:46 »
A jak np odpalasz parę minut po zgaszeniu? U mnie w takiej sytuacji gasnie od razu. Mam koło siebie takie i40 na sprzedaż nie wiem czy dziś nie podjadę sprawdzić jak tam ta kontrolka się zachowuje

Offline Rbodek

• Giełda
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Kwiecień 2021, 13:14:11 »
Jeśli parę minut po zgaszeniu to gaśnie odrazy natomiast jeśli poczekam ok 30min to gaśnie po ok 3s

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Kwiecień 2021, 16:33:24 »
z doświadczenia z klekotami nasuwają mi się dwie rzeczy:
- obrośnięty nagarem ze szlamem smok pompy oleju
- zawór nadmiarowy ciśnienia w pompie nie domaga
- słabej jakości filtr oleju

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Kwiecień 2021, 17:45:39 »
Wszystko porobiłem misę ściągnąłem zawór przelewowy koło pompy sprawdzony profilaktycznie wypolerowany, filtr zmieniałem ostatnio 3 razy.... Mi zostały chyba już tylko panewki

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Kwiecień 2021, 23:16:04 »
i40_reset_ISG - YouTube mam dokładnie jak na tym filmiku kontrolka zostaje na 2 sekundy. Niech się wypowie jakiś posiadacz i40 czy też tak ma czy kontrolka ciśnienia gasnie od razu?

Offline rudolf1976

• Giełda
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Kwiecień 2021, 08:10:14 »
Mam dokładnie tak samo, ale nic z tym nie robię. Przebieg mam 140 tyś. Silnik pracuje równo, nic się nie dzieje więc po co szukać dziury w całym.

Offline Mariusz12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Kwiecień 2021, 10:49:55 »
RUDOLF nikt nie szuka dziury w całym tylko próbuje ustalić czy ten model ma taką zwłokę. Jeżeli nie i faktycznie to jest przyczyną jakiejś usterki to zdziwiłbyś się jakie mogą być destrukcyjne te 3 sekundy dla silnika  na przełomie miesiecy/lat. Wypowie się jeszcze jakiś inny posiadacz i40?