Forum > i40 VF
Świeci kontrolka ciśnienia oleju kilka sekund po odpaleniu na zimnym
Mariusz12:
To wie ktoś czy jest zawór tam jakiś zwrotny gdzie szukać przyczyny?
Rbodek:
Byłem u mechanika i powiedział żeby się tym nie martwić jeśli kontrolka gaśnie gdyby nie gasła to jest problem
robaszek127:
Tak jak pisałem w silnikach jtd taki symptom oznacza przyszłą awarię. Tu albo jest to pierdułka typu wadliwy czujnik, wadliwy zawór zwrotny filtra bo takie coś występuje jak filtr oleju jest pusty lub coś poważniejszego w przyszłości.
Ja też myślałem, że kontrolka to zabezpieczenie dobre. Ale raz jechałem seatem w zimę i przez zmarznięta odmę wywaliło olej podczas jazdy na silnik. Kontrolka się zapaliła dopiera jak nie było już oleju i silnik zaczął dziwnie chodzić.
Chodzi o to by uniknąć ewentualnego wywalenia bokiem korbowodu bo w tych silnikach się to zdarza.
Rbodek:
A gdzie znajduje się zawór zwrotny oleju i jak go zdiagnozować
Mariusz12:
Zawory zwrotne na pewno są w filtrach metalowych puszkowych. Tu jak tako na schemacie smarowania nie widzę owego zaworu. Nie mam pojęcia co jest odpowiedzialne za utrzymanie oleju w górze..... Ręce opadają.... Autoryzowany serwis też dużo nie wiem bo byłem. Po niedzieli będę ściągał misę to powiem co i jak, może smok zatkany lub pęknięty.... Sam już nie wiem....
Nawigacja
[#] Następna strona