Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] Spalanie - czy tylko ja się czuję nabity w butelkę  (Przeczytany 94110 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kevin55

• Gość
[i20 PB] Spalanie - czy tylko ja się czuję nabity w butelkę ?
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Sierpień 2013, 07:59:26 »
A u mnie jak na razie trasa - 5,5l & miasto - 7-7,5l benzyny przy normalnej jeździe.

Offline wafel

• Giełda
« Odpowiedź #91 dnia: 24 Wrzesień 2013, 15:58:58 »
A u mnie przebieg na razie mały ok.3500 tyś. trasa Dąbrowa Górnicza-Lublin 5,7 bez oszczędzania, ale miasto na początku 8,5 teraz w lato+klima ok.7,5. Zobaczymy co będzie zimą.

kolbielus

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 22 Listopad 2013, 12:08:53 »
U mnie wychodzi znacznie lepiej. Po przejechaniu 10 tyś. km w systemie mieszanym miejsko-trasowym (gdzie w mieście spędzam ok 80% czasu) średnie spalanie wychodzi 5,5 l/100 km.
Tankuje 98 w Orlenie.

mulek18

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 22 Listopad 2013, 19:39:41 »
często resetujecie średnie spalanie?

ziutek

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 23 Listopad 2013, 10:02:41 »
U mnie średnie spalanie samo się resetuje przy tankowaniu. Mam wersję 2011 z niebieskim podświetleniem. Może w starszej(czerwonej) wersji jest inaczej, nie wiem też jak jest po lifcie?

Offline angal

• Giełda
« Odpowiedź #95 dnia: 23 Listopad 2013, 14:32:53 »
Cytat: "ziutek"
Może w starszej(czerwonej) wersji jest inaczej, nie wiem też jak jest po lifcie?

W starszej wersji jest tak samo.

mulek18

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Listopad 2013, 19:55:21 »
nie o to pytałem. po tankowaniu też mi się samo zeruje. Jak na mieście dochodzi mi do 8-9 wtedy sobie zeruję i już pali 7 lub mniej.
PS. mały offtop- wsteczny ma świecić tylko z jednej strony?

Offline wafel

• Giełda
« Odpowiedź #97 dnia: 24 Listopad 2013, 19:19:30 »
A u mnie właśnie zawiesił się czujnik poziomu paliwa. Tankuje do pierwszego wybicia a wskaźnik pokazuje 3/4 :-/

Daniello

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 14 Luty 2014, 18:21:06 »
U mnie ostatnio padł mały rekord. (...) 3,9l/100km :shock:
Zrobiło się cieplej, włączyłem klimę i jechałem dalej, zajechałem do Buska -zdroju, nieco szybszym tempem (do 90), wjeżdżając do Buska komputer pokazał mi 4,5l/100km
Oczywiście należy przyjąć , że komputer zaniża spalanie, ale w trasie jest to błąd niewielki 0,2-0,3l, po mieście do 0,5 litra.
Jak widać realnie przy odrobinie samozaparcia(stosowanie ecodrivingu) i dobrej benzynie można na trasie zejść poniżej 4,5 litra 8-)
Oczywiście realnie mało kiedy są warunki do takiej jazdy, niemniej samochód mnie pozytywnie zaskoczył.
Pozdro

Da się, da. Mi się udało 4,1l/100km, ale to była masakra a nie jazda, średnia ok 60kmh. Często robię trasy A4 Gliwice-Wrocław, jadę równe 110 km/h > 5,2-5,6l/100km.

To wszystko na benzynie z lotosu/orlenu. Jak zatankowałem na lukoilu to 6-6,5l na tej samej trasie.
Po mieście, krótkie trasy, korki, zimny silnik no to tak nawet do 9l/100km.

kevin55

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 14 Luty 2014, 20:15:53 »
Mi w trasie z gór spalił 5,9 gazu przy jeździe 100-120 km/h.

Kam-mil

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 04 Kwiecień 2014, 23:28:56 »
Tym razem pochwalę - zaskoczyłem się bardzo pozytywnie. Zaliczyłem jednego dnia trasę Olsztyn-Ełk-Olsztyn , potrzebowałem dokładnie wiedzieć ile mnie to kosztowało. Więc zatankowałem pod korek przed wyjazdem i zatankowałem pod korek po powrocie. No i :shock:  13,66 litra na 305 km, wychodzi średnio 4,5/ 100km.
Benzyna z Lotos Optima.
Mgła, trasa kręta, łosie, sarny, bobry, a jak kawałek dobrej prostej drogi to kilka ciężarówek przede mną i zawsze coś z przeciwka- wyprzedzać nie ma sensu.

Viper

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 07 Kwiecień 2014, 12:25:26 »
Ja wczoraj przejechałem odcinek 120 km w czasie 1 godz, 45 min. czyli ze średnią około 70 km/h. Jechałem lajtowo, bez spinki i spalanie według komputera to 4,8 l/100 km. czyli trzeba przyjąć, że trochę ponad 5 l. Producent bajki pisze o spalaniu i tyle. Tak jak wczoraj to można jeździć, ale raz w miesiącu gdy człowiek sie nigdzie nie śpieszy.

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #102 dnia: 07 Kwiecień 2014, 14:12:46 »
Wczoraj i miesiąc temu miałem okazję pokonać prawie identyczną trasę Katowice - Wisła/Ustroń. W obu przypadkach ruch raczej słaby i jechało się prawie bez przestojów, a w aucie 2 osoby. I zaczynam mieć podejrzenie, że oryginalne opony Pirelli Cinturato P4 nieco mi podwyższają spalanie (może i 0,5l/100km).

Ta to podejrzenie bierze się stąd, że jak jechałem tą trasą z miesiąc temu jeszcze na zimówkach Dębica Frigo 2, to komputer mi w skrajnie korzystnym przypadku pokazał coś koło 4,3l/100km (i jakby nawet doliczyć standardowe przekłamanie komputera to powinno być coś w granicach 4,6-4,8). Natomiast wczoraj już na letnich Pirelli Cinturato P4 nie byłem wstanie zejść poniżej 4,7l/100km (czyli pewnie z 5-5,2). Dodatkowo trafiłem niedawno na test opon i tam testowali Pirelli Cinturato P1, która otrzymała dobre noty... ale właśnie jako uwagę podali, że nieco podwyższa spalanie, więc może model P4 też ma tą przypadłość ?

Tak więc teoretycznie na trasie przy bardzo spokojnej jeździe i odpowiednich oponach, da się zejść do deklarowanego spalania 4,3 l/100km, ale musi to być bardzo spokojna jazda i lepiej 90-100km/h nie przekraczać. Natomiast spalanie w mieście... no cóż chciałbym poznać nazwę miasta, o które chodzi, bo w Katowicach takiego spalania osiągnąć nie potrafię, a ciekawe jakie spalanie mają w Warszawie ?

ziutek

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 08 Kwiecień 2014, 08:31:48 »
Bardzo wątpię, żebyś miał wyższe spalanie na pirelli niż na zimówkach frigo. Zimówki mają większe opory toczenia. Może masz inny rozmiar zimówek, albo zalałeś inne paliwo, albo masz nieprawidłowe ciśnienie w pirelkach. Mnie na zimówkach nigdy nie palił mniej niż na letnich. Pirelli cinturato P4 jest oponą bardzo twardą i nie powinna mieć większych oporów toczenia niż typowa zimówka.

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #104 dnia: 08 Kwiecień 2014, 10:17:32 »
Bardzo wątpię, żebyś miał wyższe spalanie na pirelli niż na zimówkach frigo. Zimówki mają większe opory toczenia. Może masz inny rozmiar zimówek, albo zalałeś inne paliwo, albo masz nieprawidłowe ciśnienie w pirelkach. Mnie na zimówkach nigdy nie palił mniej niż na letnich. Pirelli cinturato P4 jest oponą bardzo twardą i nie powinna mieć większych oporów toczenia niż typowa zimówka.

Sam się zdziwiłem i nie będę się upierał, że ten "test" jest wiarygodny, ale na tych Pirelli za diabła nie potrafiłem zbić spalania poniżej 4,7. A sama opona niby twarda, ale nawet Pirelli podaje, że nie jest zbyt ekonomiczna pod względem spalania... tzn. na stronie się chwalą, że niby jest, ale jednocześnie sam przyznają, że ma indeks F, czyli prawie najgorszy, a Frigo 2 ma niby E (niby ciut lepiej).