Forum > i20
[i20 PB] Spalanie - czy tylko ja się czuję nabity w butelkę
Jacaw:
--- Cytat: "vqsoft" ---jestem ciekaw jak wygląda krzywa dla 1.2 86KM z i20 po lifcie. w tygodniu skocze na hamownie to wrzucę wykresik
--- Koniec cytatu ---
Sam jestem ciekaw, bo mam wrażenie, że to ten sam silnik, tylko nieco wysilony. A tak swoją drogą miałeś może okazję porównać nowego i starego i20 ? Chodzi mi o to, że jak swego czasu czytałem testy i20 to mówiono, że ma twarde zawieszenie, natomiast przy testach nowej i20 FL często czytam, że znów jest bardzo miękki. Czyżby diametralnie zmienili zawieszenie ?
vqsoft:
HMMM mam w rodzinie 2 sztuki i20. zona ma i20 po lifcie a ojciec i20 przed liftem 2012.
jak bede w następny weekend u ojca to porównam i20 fl i i20 old :)
wiem jedno w i20 po lifcie poskąpili na instalacji i bluetooth nie działa już tak plug&play.. w i20 ojca wszystko śmiga.
[ Dodano: 2013-07-15, 07:56 ]
no i był teścik i20 w trasie...
trasa wawa - Częstochowa -okolice - warszawa
więc poszło 655 km ... średnie spalanie wg kompa to 5.8 a wg dystrybutora to 6.2
prędkość jaką utrzymywałem na trasie to licznikowe 130 km/h.. wg gps 126 km.h
uważam ten wynik za b,dobry
aaa w samochodzie 2 osoby + pełen kufer.
Kam-mil:
--- Cytat: "Jacaw" ---
--- Cytat: "vqsoft" ---jestem ciekaw jak wygląda krzywa dla 1.2 86KM z i20 po lifcie. w tygodniu skocze na hamownie to wrzucę wykresik
--- Koniec cytatu ---
Sam jestem ciekaw, bo mam wrażenie, że to ten sam silnik, tylko nieco wysilony. A tak swoją drogą miałeś może okazję porównać nowego i starego i20 ? Chodzi mi o to, że jak swego czasu czytałem testy i20 to mówiono, że ma twarde zawieszenie, natomiast przy testach nowej i20 FL często czytam, że znów jest bardzo miękki. Czyżby diametralnie zmienili zawieszenie ?
--- Koniec cytatu ---
Chyba dołożyli zmienne fazy rozrządu. W 1,2 86 KM podają, że ma zmienne fazy rozrządu. W 1,2 78 KM niczym takim się nie chwalą.
Z tego co ja się orientuje w działaniu tego wynalazku to zmienne fazy rozrządu powodują, że silnik mniej pali na niskich i średnich obrotach, za to więcej na wysokich, ale generując większą moc.
vqsoft:
i20 86km jeździ się b.fajnie....
moj ulubiony samochód na miasto
wcześniej ujeżdżaliśmy clio 2 1.2 clio 3 1.2 16v i swifta 1.2 94KM
i20 super śmiga i IMO mało pali
oczywiście w trasie rządzi Ix35
ziutek:
U mnie ostatnio padł mały rekord. Wyjeżdżałem z Krakowa w kierunku na Sandomierz, zatankowałem na shellu na wylotówce, jeszcze przed lotniskiem. Jechałem bardzo spokojnie(fotoradary), nie przekraczałem 80, warunki były takie, że nikt mnie nie wyprzedzał ani ja nikogo. Droga raczej prosta, ale kilka podjazdów jest. Jechałem bez klimy. Wjeżdżając do Koszyc(około 40 kilometrów od tankowania) komputer pokazał mi ... 3,9l/100km :shock:
Zrobiło się cieplej, włączyłem klimę i jechałem dalej, zajechałem do Buska -zdroju, nieco szybszym tempem (do 90), wjeżdżając do Buska komputer pokazał mi 4,5l/100km
Oczywiście należy przyjąć , że komputer zaniża spalanie, ale w trasie jest to błąd niewielki 0,2-0,3l, po mieście do 0,5 litra.
Jak widać realnie przy odrobinie samozaparcia(stosowanie ecodrivingu) i dobrej benzynie można na trasie zejść poniżej 4,5 litra 8-)
Oczywiście realnie mało kiedy są warunki do takiej jazdy, niemniej samochód mnie pozytywnie zaskoczył.
Pozdro
Nawigacja
[#] Następna strona