Forum > i20

[i20 PB] Spalanie - czy tylko ja się czuję nabity w butelkę

(1/22) > >>

Jacaw:
Chyba na nowym forum ten temat nie został poruszony (wydaje mi się, że na starym coś o tym było), ale Wasze autka też zdecydowanie więcej palą niż deklaruje to producent ? Tak, wiem, że to marketing itd. ale osobiście trochę czuję się oszukany, bo spodziewałem się nieco wyższego spalania niż w katalogu, ale nie aż o tyle. Nie mam pojęcia na jakiej trasie i jak trzeba by jechać, aby mieć to 4,3 litra na trasie, ale ok... przy bardzo spokojnej jeździe przy prędkości około 90-100 km/h da się zejść do około 5 litrów. Jednak te 6,5 w mieście to jakaś zupełna fikcja - w jakim mieście ? Jestem z Katowic i jak nie stoję w korkach to w okolicach 7 litów przy odrobinie szczęście i bardzo delikatnej jeździe dałoby się osiągnąć, ale jestem ciekawe jakie spalanie mają np. Warszawiacy i nie zdziwiłbym się jakby po 10 dochodzili.

Generalnie trochę mnie dziwi, że np. w USA (bo u nas raczej by to nie przeszło), jeszcze nikt nie złożył jakieś pozwu zbiorowego w sprawie katalogowego spalania samochodów. Ja rozumiem, że to jest liczone według jakiś norm, standardów itd. ale chyba wypadałoby, aby te normy przynajmniej trochę miały wspólnego z rzeczywistością. No dobra, w sumie trochę się wyżaliłem, ale po prostu wkurza mnie to.

Matison:
Przeważnie jak producent podaje wyniki pomiaru spalania to robią to na hamowniach i tam nie uwzględniają czegoś takiego jak oporu powietrza.
Również trzeba patrzeć na to że pomiary nie są robione na polskim paliwie które nigdy nie wiadomo co ma co może mieć wpływ na spalanie.

el capitan:
Do 4.3 da się zejść - ale droga musi być prosta jak stół, zero wiatru i prędkość około 70 km  - dla sportu kiedys tak zrobiłem 30 km - niestety jest to wyjątkowo nudne i męczące zajęcie - w normalnej eksploatacji można o takim spalaniu zapomnieć.

Przy spokojnej jeżdzie 90-100 w trasie spalam 4.8 - 5.1. Jadać dynamicznie - 5.5/

W normalnej miejskiej eksploatacji z umiarkowanymi korkami;) - około 6.0-6.5 (korki na maksa około 7.2)

Jeżdząc bardzo dynamicznie w mieście i po autostradzie maksymalnie dochodzę do 7,7.

Czy czuję sie oszukany - raczej nie - po prostu od razu dodałem po litrze do danych producenta;)

Choć biorac pod uwagę cene benyzny i tak bardzo mocno rozważam montaż gazu.

cangi:
Witam. Ja założyłem gaz i jestem zadowolony ze spalania w zimie wyszło mi około 6,3 l gazu i 1,2 litra benzyny na 100km a teraz gazu podobne ilości tylko mniej benzyny. Jazda urozmaicona krótkie trasy,po mieście, wyjazdy paro kilometrowe i raczej bez stania w korkach.
Pozdrawiam.

angal:

--- Cytat: "cangi" ---Witam. Ja założyłem gaz
--- Koniec cytatu ---

Mógłbyś napisać jaką masz instalację gazową?
Zakładałeś w ASO czy u innych gazowników?
I jeśli to nie tajemnica jaki był koszt?
Dzięki za odpowiedzi  :-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej